Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. február 19., vasárnap

Csendőrnap .

Csak az utóbbi években jutottunk el odáig, hogy február 19-e Csendőrnap lehessen.Tagjait a háború után évtizedekig üldözték,— a csendőr nem politizálhatott, ezzel szemben feladatkörükbe tartozott az államhatalom megdöntésére irányuló szervezkedések elleni fellépés, amiért később a kommunisták leszámoltak a testülettel— s kollektív bűnösségüket csak 1991-ben oldotta fel az Alkotmánybíróság határozata.





Tekintélyt, megbecsülést, biztos megélhetést jelentett csendőrnek lenni, igaz félelem is övezte őket,de az a rendkívül hatékony bűnüldözői teljesítmény hiányzik azóta is ami őket jellemezte, s amiért ők is méltók a tisztes emlékezetre.Nem írtak minden pofonhoz igazoló jelentést, kiterjedt volt a fegyverhasználati joguk is, de hatásköri túllépés, vagy az erkölcsi normák megszegése esetén.. Tovább itt

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok.
    Sok olyan dolgokat találtam az oldalon amit talán máshol nem mernek,vagy nem nagyon akarnak megjelentetni.Ez tetszik nekem.
    Többek között ez a csendőrnap is.Nagyon sokan úgy vannak vele,hogy a régi csendőrséget nem érdemes emlegetni mert!Pedig azokban az időkben a rendőrnek, csendőrnek tekintélye volt.Aki becsületesen élt annak nem volt félni valója a bűnözőkre pedig irgalmatlanul lecsaptak,nem úgy mint napjainkban.
    Az alábbi történetet ha akarjátok ki is tehetitek a főoldalra!

    Ezt még nagyapám mesélte...
    Valamikor 1940 táján családunk néhány tagja egy kis Tisza parti faluban fürdőzésre indult a városból vendégségbe érkező barátaikkal. Ruháikat annak rendje-módja szerint a parton hagyták, majd kezdetét vette a lubickolás.

    A fürdőzés befejeztével a társaság egyik tagja, foglalkozására nézve orvos, meglepődve tapasztalta, hogy nadrágja zsebéből fürdés közben eltűnt a pénztárcája. Elballagott hát a helyi csendőrőrsre, s ott közölte az illetékes altiszttel a tényállást. Az illető megkérdezte a doktor urat, hogy az ügynek egy némileg hosszadalmasabb, avagy egészen rövid elintézési módját óhajtja-e. A sértett az utóbbi lehetőséget választván, egy csendőr tizedes kíséretében rögvest el is indult a helybéli cigánysorra,ami már akkor is létezett.

    Ott a csendőr megállott a vajda „háza” előtt, majd elkiáltotta magát:- Lajos, gyere ki! A szólított megjelent azonnal, ekkor a tizedes lényegre törően a következőt mondta neki:- Lajos, hirdesd ki az embereidnek, hogy amennyiben tíz perc múlva nincs meg a főorvos úr pénztárcája, nagyon nagy baj lesz! A megadott idő leteltekor a vajda átnyújtotta a doktor úrnak a „csodálatos” módon előkerült pénztárcát.
    Ilyen egyszerűen működött a bűnüldözés egy kis településen hetven évvel ezelőtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tibor,üdvözlünk az oldalunkon és köszönjük a hozzászólásodat.Viszont lenne egy kérésünk hozzád,mégpedig az hogy ha van lehetőséged a történetet légy szíves egy emailben elküldeni mert nagyon tetszett és szeretnénk közzétenni a főoldalon.
      A címet a "bemutatkozás" menüpont alatt a főoldalon találod meg.
      Üdvözlettel a magazin nevében: K.V.

      Törlés

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.