Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. március 25., szerda

Szelfi "pásztor módra"

Ha rövid a karod, told meg egy "bunkóval..."

sakema

Vasárnap óraátállítás !

Vasárnap térünk át a nyári időszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat!
Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, amiből adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást. (?)

Egészségügyi szempontból viszont mindenképpen indokolt lenne az óraátállítás eltörlése - mondta az InfoRádióban Szakács Zoltán, a Honvédkórház alvásdiagnosztikai központot működtető neurológiai osztályának főorvosa. 
"A belső óránk a látóideg kereszteződése fölött van, érzékeli a külső időt, és hozzáigazítja a belső óránkat. Egy nappal alatt másfél órát tud igazítani, mondjuk ha New Yorkba repülünk, ahol hatórás időkülönbség van, akkor négy nap után várhatjuk, hogy a belső óránk teljes mértékben azonosul a külsővel. 
Négy napig azonban szenvedünk az időeltolódástól. A föld forgásával kapcsolatos alvászavarok ezek, amelyeket angol terminológiával jetlag-nek szoktunk hívni, amikor a kontinenseket repülünk át a belső óránk, ahonnan mentünk és a külső óra jelentős eltérést mutat" - magyarázta Szakács Zoltán. 
A főorvos hozzátette: "most tulajdonképpen egy jetlag-et szenvedünk el, egy egyórás időzónát ugrunk anélkül, hogy repülnünk kellene. 
Az egy óra nem jelent olyan időmennyiséget, hogy a szervezetünk ne tudná egy vagy két nap alatt áthidalni, de mivel itt alvásmegvonásról van szó, hiszen egy órával kevesebbet alszunk, okozhat kellemetlenséget azoknak, akik több műszakban dolgoznak, vagy korábban kell ébredniük, mert hajnalban indítják a munkájukat, jobban megszenvedik, mint ősszel, amikor egy órával többet maradhatunk az ágyban." Szakács Zoltán elmondta: "azokat viseli meg leginkább, akiknek az alvási ritmusuk nem egészséges, vagy mert több műszakban dolgoznak: éjjel dolgoznak vagy korán indulnak. 
Hamarabb kell lefeküdniük, még hamarabb kell felébredniük, ez nappali álmosságot, fáradtságot eredményezhet egy ideig. Az alvási apnoés okok, valamilyen fájdalmak miatt küzdőket szintén megzavarhatja." 
Az óraátállítás miatti kellemetlenségek elkerülésére, csökkentésére a főorvos azt javasolta: "ha nem vagyunk álmosak, vegyünk be egy kicsi - 6 mg - melatonint, feküdjünk le egy órával korábban, aludjunk legalább hat órát, mert a kevesebb alvás alvásmegvonással, az pedig nappali kialvatlansággal, fáradtsággal, ingerlékenységgel jár." 
Szakács Zoltán úgy vélte: egészségügyi szempontból támogatható az óraátállítás megszüntetése,  hiszen ez tulajdonképpen egy kellemetlenség, mert elveszünk egy órát és kialvatlanabbul ébredünk. "Ha egy stabil ritmusban éljük az életünket, az kellemesebb érzés, mint hogy félévenként ide-oda tologatjuk az órát!"
Forrás;info rádió
Barta P.