Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. április 18., péntek

Hogyan védekezzünk ?

Itt a hosszú hétvége,jön a jó idő és ez egyre több szabadtéri programot jelent, beleértve a túrázást, a kempingezést és a kertészkedést is. A friss levegőn kívül mindegyikben közös, hogy ezek során célszerű tudatosan védekezni a kullancscsípés ellen. 
Mivel többek között a Lyme-kórra, az ehrlichiózisra és az anaplazmózisra nincs még védőoltás, érdemes mindenekelőtt a csípés megelőzésére törekedni és a következő tanácsokat megfogadni.
- A nadrág szárát a zokniba kell tűrni a szabad bőrfelület csökkentésének céljából. Túra során célszerű a kitaposott ösvényen maradni, távol a magas fűtől, valamint a bokros területektől.
- A szabadban töltött idő után érdemes azonnal megvizsgálni a testünket, hogy találunk-e kullancsot. Minél tovább marad bent a rovar, annál nagyobb a fertőzés veszélye.
- Ha kullancsot találunk, csipesszel kell eltávolítani, olyan közel megfogva a bőrhöz, amennyire csak lehet. Semmiképpen sem szabad megragadni az ujjakkal és megszorítani – ekkor ugyanis a rovarban lévő folyadék a bőrbe áramlik, növelve a fertőzés kockázatát. 
- De ha már megtörtént a baj, kullancscsípés után egy-két héttel jelentkező láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A lappangási idő általában 8-14 nap a rovar által terjesztett betegségeknél.
Kellemes időtöltést a hosszú hátvégére.
Barta P.