Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. december 14., szombat

Dokumentum bizonyítja...

...állított le vizsgálatot a NAV?-olvasható a vs.hu oldalán.

Igazolva látja teóriáját Horváth András. Az Átlátszó.hu asztalán ugyanis landolt egy beszámoló, amely a kiemelt adózók osztályának 2010 negyedik negyedévének munkáját összegzi. 
Ebből kiderül, a revizorok több esetben kértek kapcsolódó vizsgálatokat, mert egyes cégek gyanúsak voltak számukra, ám nyolc kérelmet megtagadtak az arra jogosultak. Hármat az adóhivatal elnöke (ekkor már az Orbán-kormány által kinevezett Vida Ildikó) utasított el, öt vizsgálatot pedig helyi szinten állítottak le. 

A beszámoló szerint mindez azonban nem járt adatvesztéssel, mert az információkat megküldték a területi adóigazgatóságoknak. Az áfacsalási botrányt kirobbantó Horváth András maga is amellett kardoskodik, hogy minden jelzés ellenére a legfelsőbb szinteken elzárkóznak a kiemelt adózók, körükben is elsősorban a legnagyobb áruházláncok vizsgálatától.
Pedig Horváth szerint ők nyelik le az évi ezermilliárdnyi elcsalt áfa legnagyobb részét. Logikus az érvelése: ők diktálnak olyan árat, amelyet csak adócsalással lehet elérni. Az adóellenőrzési szakértő szerint a 27 százalékos általános forgalmi adó megfizetése helyett hazai és külföldi cégek láncolata dolgozik azon, hogy olcsóbban kerüljenek az áruk a polcokra. 
Horváth úgy kalkulál, hogy a 27 százalékból egy-két százalékpontot vesznek le az adót eltüntető kishalak, a többi pedig a részben multinacionális, részben magyar üzletláncoknál marad.

Hogyan is működik ez ?

Kövessünk végig egy fiktív üveg étolaj útját

Magyar termelő előállítja 90 forintért az étolaj literjét, majd azt 100 forint + 27 forint áfáért továbbadja a nagykereskedőnek. Nagykereskedő szabályos módon visszaigényli a 27 forint áfát – gyártó azt látja, a nagykereskedő tisztességesen működik. Most ismét a nagykereskedő jön, aki 101 forintért eladja Szlovákiába az olajat. Lévén ez EU-n belüli üzlet, áfát ekkor nem számítanak fel. Az áru azonban nem parkol sokáig – gyakran persze nem is mozog, csak papíron. Szlovák cég 102 forintért gyorsan eladja az olaj literjét a magyar „Csaló Kft.”-nek, az áru visszajön az országba, szintén áfa nélkül. 
Vigyázat, most jön a csalás! 
Csaló Kft. tovább adja az olajat a kettes számú nagykereskedőnek 103 forintért, a számlát 81 forint +22 forint áfáról állítja ki. „Csalónak” ezt az áfát be kéne fizetnie a költségvetésbe, ám mielőtt ezt megtenné, nyomtalanul eltűnik. Nagykereskedő a 103 forint – immár bruttó áron – beszerzett olajt így 82 forint + 22 forint áfáért eladta a kiskereskedőnek, a forgalmi adót pedig mindketten szabályosan visszaigényelhetik.
Ugye milyen egyszerű ?

Szerk;Posta S