Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. december 7., szerda

...És ki fizeti a " révészt " ?

Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett „karácsonyi gesztus” keretében 2,7 millió idős ember (öregségi, rokkant és özvegyi nyugdíjas) kap 10 ezer forintot Erzsébet-utalványban
Nagyon sok nyugdíjas fogadta értetlenül, hogy miért Erzsébet-utalványban kapják a miniszterelnök év végi „ajándékát”, pedig ennek kormányzati oldalról nagyon is érthető az oka, hiszen az ebből vásárolt élelmiszer áfája, visszafolyik az államkasszába. (További előny, hogy a mostani kabinettől egyáltalán nem távol álló utalványforgalmazó is megkapja így a maga ajándékát.)


De most jön a csavar :
Ugyanis a "megajándékozottakat" konkrétan is érintheti viszont (persze amellett, hogy pénz helyett sok helyen alig, a jutalék miatt pedig csak drágább boltokban használható utalványt kapnak), hogy az adórendszer – egyelőre? – nem kezeli külön a nyugdíjasoknak küldött állami ajándékot. 
A személyi jövedelemadóról szóló törvény több rendelkezést tartalmaz, amelyek szerint az egyes nem pénzben kapott juttatások közül adómentes lehet az Erzsébet-utalvány juttatása is.
Nem ismer viszont a rendszer a nyugdíjasokra vonatkozó speciális, az állam által adott Erzsébet- utalványra vonatkozó általános kivételt. 

 Az Átlátszó-blog szerint pedig, ha nem lesz meg a kivételi szabály, akkor ezek bizony adóköteles juttatások, ami miatt – mint írják – aligha kellene a tízezer forint miatt több millió, többségükben gazdaságilag inaktív nyugdíjast adóbevallásra kényszeríteni. 
A terhet egyébként az utalvánnyal kapcsoltban megjelent értékek alapján (a 10 ezer forintos juttatás 15 ezer forintba kerül, az 50 százalék körüli adóteher éppen megfelel az ajándékokkal kapcsolatosnak) a kormány ugyan kifizeti, de bevallani azért muszáj lehet.
Szerk;Posta S. 

 FRISS HÍR !
Az általános felháborodást követően a nemzetgazdasági tárca (NGM) közleményben tudatta, hogy a nyugdíjasoknak küldendő Erzsébet-utalványok közterheit az állam fizeti meg.
A közlemény érdekessége, hogy leszögezték: „az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli", a juttatás miatt nem kell tehát adóbevallást készíteni.  
Itt olvasható !
(Vagyis lényegtelen,hogy mit mondanak a törvények, az állam azt tesz amit akar ? Mert mintha már mondta volna ezt valaki a legenda szerint, -az állam én vagyok! -bár a történészek ezen még vitatkoznak...
Miszerint a fiatal XIV. Lajos egy alkalommal lovaglóostorral a kezében jelent meg a legfelsőbb bíróság – más források szerint a parlament – előtt, és kijelentette: “Az állam én vagyok!”.-a szerk.)
Szerkesztette:Posta S.

Egy közösségi oldalon olvastam...

Érdekes fogalmazás, szó szerinti idézet !

"Ha valakinek valami nemteccik lehet szolni de hidegenhagy!! Ezt még megbeszéjjük mert semmi közöd az életemhez pfff de ráérsz magyarázni nemzavar!!!!! Csak elsőnek gondolkozzz. Néha fájvak a szavak amiket mondasz de nemszolok!! 

Fájnak az érzések amiket mutacc de nem mutatom probállom mindezt elfogadni de talán egyszer minden sinenlesz bizok benne" 
Ehhez a "kitárulkozáshoz" nem lehet és nem is kell semmit hozzáfűzni...Ez így "tökéletes" ahogy le van írva ! 
Barta P.