Először is a tojásokat "A" és "B" minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak "A" minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az "A" minőségű tojásokat aztán a tömegük és a méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító "S" kategóriától "XL"-ig terjed, akár a ruhaméretekben, és a következők értékeket jelöli:
XL - nagyon nagy: legalább 73 gramm
L - nagy: 63 és 73 gramm közötti
M - közepes: 53 és 63 gramm közötti
S - kicsi: 53 grammnál kevesebb.
Másodszor az élelmiszerek nyomon követésének biztosítása érdekében az "A" minőségű tojások
héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási
számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, s segítségével többek
között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik
a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.
A tojások jelölése
A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal
is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb
tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen
termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.
Barta P.
Barta P.