Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. október 25., csütörtök

Szigorodnak a lakásbiztosítások 2013-tól !

Januártól minden nem-életbiztosítást sújt a kormány 10 százalékos különadója, így a lakásbiztosításokat. A Lakásfókusz megvizsgálta, hogyan változnak a lakásokra vonatkozó biztosítási konstrukciók ennek nyomán.


Ez az adó túl nagymértékű ahhoz, hogy az ügyfelekre át tudják hárítani, mert ilyen mértékű emelés esetén az ügyfelek új biztosítót keresnének. Azonban az adó túl nagymértékű ahhoz is, hogy a biztosítók ezt le tudják nyelni, különösen, hogy az elmúlt években alig termeltek hasznot a hazai biztosítók. A PSZÁF adatai alapján tavaly a hazai biztosítók 370 milliárdos díjbevétel mellett 27 milliárdos hasznot értek el, azaz még 10% sem volt az elért eredmény. Egy 10%-os adó az összes biztosítót veszteségessé tenne, holott már most is az a biztosítók mintegy harmada.
Ezért egyedüli megoldásnak a díjakért járó ellenszolgáltatások radikális csökkentése látszik.
Ha eddig kifizette a biztosító az üvegkár esetén a drága thermoablak pótlásának költségét, akkor ezután csak a legolcsóbb üvegtábla áráig fogja állni a költségeket.
Ha eddig benne volt az adott csomagban az igen gyakori és nagy kárt okozó csőtörés elleni biztosítás, jövőre várhatóan csak az eggyel drágább csomag része lesz az ilyen típusú védelem.
Amennyiben eddig fizették a teljes lopáskárt, ezen túl csak 400 ezer forint lesz a felső határ. Ez csak néhány kiragadott példa volt, a lakásbiztosítások összetettsége és modul jellegű felépítése miatt a variációk száma szinte végtelen.
Ezen túl a kifizetés is várhatóan sokkal szigorúbb lesz, ha eddig elhitte a biztosító bemondás alapján, hogy tavaly lett felújítva a beázott fürdőszoba, vagy az ellopott tévé 200 ezret ért, ezután majd számlával kell bizonyítanunk az állításunkat. A biztosító várhatóan majd így próbálja visszafogni a kifizetéseket.
A fentiek miatt érdemes a közeljövőben megnézni a meglévő biztosításunk változását, illetve a biztosítási évforduló előtt másfél hónappal nézzünk szét a piacon egy olcsóbb, vagy egyező árú, de többet szolgáltató biztosítás után.
Amennyiben nem értjük a feltételeket és a kitételeket (ami nagyon könnyen előfordulhat), érdemes egy szakember segítségét kérni.
Szerző: lakásfókusz