Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. november 4., szombat

November 4. A gyásznap

A cím azért nem "Nemzeti " mert ez a szó manapság annyira lealacsonyított, hogy már közhelyes, így ennek használata ebben az esetben szinte megalázó ! 
Mert november negyedikét például egy szinten említeni a "nemzeti dohánybolttal" azért finoman szólva is morbid lenne !
És akkor mire is kellene emlékeznünk ? Nagyon sok fiatalt ha megkérdezünk, sajnos a válasz elszomorító ! Sokaknak -néhány kivételtől eltekintve-fogalmuk sincs róla !
Ezért idézzük fel az akkor történteket, hogy tudjuk mire emlékezzünk !

1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődő fegyveres felkelés, forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra, valamint a szovjet megszállás ellen. A népfelkelés a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres szabadságharccá változott. 
Mind az utcai (fegyverrel is) politizálók, mind a kormánypolitikát irányítók sorsát végül a nemzeti függetlenséget eltipró november 4-i második szovjet katonai invázió pecsételte meg, amely pár nappal azután következett be, hogy Nagy Imre miniszterelnök november 1-jén meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11-én törte meg a szovjet túlerő.
1956. november 4-én vasárnap 0 órakor a magyarországi szovjet csapatok főparancsnokságát Kazakov hadseregtábornok vette át. Hajnalban Románia felől újabb szovjet csapatok lépték át a magyar határt. 
A kora hajnali órákban Soldatic jugoszláv nagykövet megkereste Szántó Zoltánt, és tájékoztatta Tito elnök üzenetéről: a jugoszláv kormány menedéket biztosít Nagy Imrének és társainak. 
Hajnali 4 óra 15 perckor általános szovjet támadás indult Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai objektumok ellen. A főváros védői - nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek - felvették a harcot a támadókkal.
5 óra 20 perckor Nagy Imre drámai hangú rádióbeszédet mondott:
"Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével." Link
De később az óriási Szovjet  túlerő láttán -a vérontás elkerülése érdekében-  Nagy Imre kormánya és a katonai vezetés nem kísérelte meg tovább a fegyveres ellenállást, így az 1956 október 23.-i Forradalom és Szabadságharc november 4.-én elbukott.
A forradalom leverését követő megtorlásban az ENSZ bizalmas adatai alapján 453 embert végeztek ki, az 56-os Intézet szerint több mint 340 volt a kivégzettek száma az 1956-os eseményekhez kapcsolódóan. 
1958-ban bírósági ítélet nyomán életükkel fizettek a vezető személyiségek: Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József.
A mai napon rájuk emlékezünk !
sakema