Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. október 2., csütörtök

Ilyen még nem volt !

Közel 300 ezer számla tűnt el másfél év alatt a magyar bankrendszerből a "Matolcsi"  tranzakciós illetéknek köszönhetően. Az átutalások terén ugyanakkor növekedést regisztrált a jegybank a forgalomban.

Egyértelműen kimutatható a tranzakciós illeték hatása a pénzintézeti számlák vonatkozásában. 2012 végén, az illeték bevezetése előtt még 10,761 millió számlát vezettek magánszemélyek és vállalkozások pénzforgalmi szolgáltatóknál, ezzel szemben idén június végére 2,7 százalékkal kevesebb 10,468 millió számla élt a pénzintézeteknél a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.
A közel 300 ezer kikopó számlának döntő része lakossági számla volt. Ez a szám  289 ezerrel csökkent másfél év alatt. 
A vállalkozók számlái ennél lényegesen szerényebb mértékben, mindössze négyezerrel csökkentek. (Mivel nekik kötelező a bankszámla, tehát aki megszüntette nagy valószínűséggel megszüntette vállalkozását is, vagy becsődölt ! )
A jegybank adataiból kiderül, hogy  az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége sem csigázta fel túlzottan az embereket, s ez köszön vissza az átutalások adataiból is - dacára annak, hogy ezeket már tranzakciós illeték terheli. 
Ezt jelzi az, hogy a bázisul szolgáló - még illetékmentes - 2012. második félévéhez képest a belföldi átutalások száma 4,7 százalékkal, 80,6 millió darabra növekedett. Ennél is jelentősebb ugyanakkor, hogy az átutalásokban érintett összeg – amelyre a 3 ezrelékes tranzakciós illeték fizetési kötelezettség hárul - 7,9 százalékkal múlta felül a 2 évvel  ezelőtti, illetékmentes szintet.  Olvasható a privátbankár online oldalán.
Barta P.