Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. június 21., szerda

Ma teljesülnek a kívánságok...

Ma van az év leghosszabb nappala,így a naptári év legrövidebb éjszakája is. A hiedelmek szerint ez egy varázslatos éjszaka, amikor a kívánságok teljesülhetnek.
 2017-ben június 21-én szerdán 6 óra 25 perckor vette kezdetét a csillagászati nyár.  Június 21. után a nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel.

Június 21-e, a nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, így a fény diadalának ünnepe is, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult.
 A nyári napforduló az évnek az a jellegzetes időpontja, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A Föld – különösen az északi félteke – ilyenkor terményekben bővelkedik. Egyféle csúcspont ez, hiszen a nappalok a következő napfordulóig innentől már csak rövidülhetnek.
Régen június 24.-én volt a Szent Iván éjjele, de az egykori naptári reformok miatt mostanra eltolódott három nappal korábbra, az-az június 21-re. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni -ha addigra az emberiség nem fogja önmagát megsemmisíteni ! De mi ezt már nem fogjuk megérni.
Barta P.