Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. szeptember 21., szerda

Mitől „retteg” a hatalom ?

Kis népszámlálást, úgynevezett mikrocenzust tart a Központi Statisztikai Hivatal - KSH - október 1. és november 8. között - jelentette be Németh Zsolt, a szervezet elnökhelyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Az adatfelvétel első eredményeit várhatóan 2017 májusában teszik közzé.

A népesség-összeírást a tízévenként rendezett népszámlálás félidejében tartják, a lakosság 10%-ának, csaknem egymillió embernek a megkeresésével.

A cél az, hogy felmérjék az elmúlt öt év társadalmi változásait. A mikrocenzussal a KSH adatokat kap a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, nemzetiség és számos más demográfiai mutató alapján, továbbá képet kap a lakásállomány főbb adatairól is.
Az összeírás 2148 település 440 ezer címét érinti, a kiválasztott lakásokban élők részvétele kötelező, de a kérdőíveken nem szerepel a válaszadók neve, és az adatokat kizárólag (?) statisztikai célokra használhatják.

(Volt egy idő a hetvenes évek végén, amikor az akkori hatalom a gyárakban, munkahelyeken az  "agitprop" aktivisták megkeresték az embereket és hasonló kérdésekkel ostromolták őket. 
A lényeg nem a kérdések voltak, hanem a válaszolók hozzáállása a hatalomhoz, amiről a kérdezőbiztosoknak bizony személyre lebontva, úgynevezett írásos hangulatjelentést kellett készíteni és átadni a személyzetisnek, akik aztán azt továbbították az akkori pártbizottságok illetékes osztályira. Érdekes volt az a világ. Miért is van déjà vu érzésem ?-a szerk.)
Forrás:hirado.hu
Szerk;Posta S.