Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. június 11., szerda

Hiába rejted a kapcsolataidat...

...mert egy kiskapu révén akár Mark Zuckerberg barátjainak listáját is át lehet böngészni. Vagy bárkiét, még akkor is, ha a beállítások szerint nem is szabadna látnunk azt. 

Pedig ő már csak ismerheti a tulajdonában lévő oldalt,mert ugye ő a "főnök"!
...és mégis

Fejlesztési hibára, kiskapura bukkant a Mashable: nem jelent igazán sokat, ha az ember úgy állítja be a barátjai listájának láthatóságát, hogy azt csak ő láthassa („Only me”). Ugyanis könnyedén ki lehet kerülni a dolgot, legalábbis részben áthidalható a láthatatlan barátlisták problémája.
A Facebook egyik szolgáltatása, hogy két személy közötti kapcsolatokat, közös ismerősöket, közös lájkokat, interakciókat, efféléket lehet megtekinteni.
Ha két, számunkra ismeretlen személy közötti kapcsolatot nézünk meg, és egyiküknek láthatatlan, de másikuknak nyilvánosra van állítva a barátlistája, akkor a közös ismerőseiket meg lehet nézni. Azaz a láthatatlan egy része láthatóvá válik.
Éppen ezért a Mashable fogta magát, és "ránézett" Mark Zuckerberg Facebook-vezér tulajdonos ismerőseinek listájára. 
Nem meglepő módon a Szilícium-völgy legismertebb tech-vezérei, CEO-i és milliárdosai adják az ismerőseinek nagy hányadát. Ott van például a Facebook igazgatósági-tag Marc Andreessen és Don Graham, Sean Parker (volt Facebook-elnök), Robin Li (Kína 3. leggazdagabb embere, Baidu-alapító), Charlie Cheever (Quora-alapító), Biz Stone (Twitter- és Jelly-alapító), Blake Ross (Mozilla egyik kitalálója), Dave Goldberg (Survey Monkey-CEO), Dennis Crowley (Facebook-CEO), vagy Drew Houston (Dropbox-CEO).
A Mashable megkérdezte a Facebook szóvivőjét is az ügyben, aki nem kommentálta Zuckerberg barátlistájának kiszivárgott tagjait, de annyi biztos, hogy a közeljövőben nem kívánnak változtatni a „közös ismerősök” szolgáltatáson.
Barta P.