Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. március 27., kedd

Titkosítás a merevlemezen ? /TrueCrypt /

Az alapvető kérdés témánk vizsgálata kapcsán: szabad-e, és ha igen, milyen mértékben védenem a merevlemezen található adataimat bármi nemű behatolástól?
 (A kérdés érdekes ,vagy mégsem?)

 Kiindulópontunk itt a Büntető törvénykönyv[3] 29/A.§.-a, amely a következőképpen hangzik:
„29/A. §. Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.”
 A Truecrypt jogi minősítése
Bár a program jogi minősítése nem okoz különösebben nagy fejtörést egy jogász számára, mégis hasznosnak mutatkozik az, hogy minden felhasználó tisztába legyen használatának jogi oldalával. Vizsgálatunk a szükséges információkra szorítkozva csupán a kérdés büntetőjogi oldalra fog kiterjedni. A polgári jogi oldal különösebb értékelést nem kíván, sem a Polgári törvénykönyv[1], sem a Szerzői jogi törvény[2] nem tartalmaz releváns rendelkezéseket a kérdéssel kapcsolatban...
 Részletesen:  (ITT)




Megújult a "Tankcsapda" !

Pörgősen kezdte a Tankcsapda az idei évet: gitárost cseréltek, majd el is készült egy új szám, amihez videó is dukál. Szokás szerint erősen szókimondó !
Lukács László a videóhoz annyit fűzött hozzá, hogy bár egy tipikus rockzenei helyszínen forgatták (egy lepukkant miskolci gyárépületről van szó), mégis úgy gondolták, hogy képesek újat mutatni. A dal szerinte egyenes folytatása a Jönnek a férgeknek és az Agyarországnak, Sidi (Sidlovics Gábor), az új gitáros pedig megmondósként jellemezte, amit "lehet hangosan kiabálni".