Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. augusztus 11., csütörtök

Veszélyben a jövőnk ?

Nem újdonság, hogy a világ növekvő lakossága rohamtempóban éli fel a bolygó tartalékait. A környezetpusztításnak azonban évtizedek óta megvan a maga gyásznapja is: az ökológiai forduló napja, ami egyre korábbi időpontokra esik. Idén ez a nap augusztus 8.-a volt !

Mit is jelent ez ?
 „Az ökológiai forduló nap azt a dátumot jelöli az adott évben, amelyen az emberiség már annyi természeti erőforrást élt fel, amennyit a bolygó csak a teljes esztendő alatt tudna megújítani" – magyarázta Kump Edina, a Zöld életmód blog környezetkutatója. 
"– Ez a dátum 1987-ben még december 17-re esett, vagyis szinte egyensúlyban volt az emberi fogyasztás mértéke a Föld biológiai kapacitásával.
Mivel azonban egyre többen élünk a bolygón, és a túlfogyasztásunk is egyre komolyabb méreteket ölt a világon, ezért a túlfogyasztás fordulónapja minden évben egyre korábban köszönt be.”

Ez a szakember szerint azt jelenti, hogy immár nemcsak hosszútávon, hanem napjainkban sem tartható fenn az emberiség fogyasztásának mértéke. Hiszen már több halat fogunk ki, mint amennyi a világ vizeiben újra megjelenik, több fát vágunk ki, mint amennyi újranő. Vagyis ha a kizsákmányolást folytatjuk, ezek az erőforrások el fognak tűnni.

A Föld erőforrásaihoz mért túlfogyasztás nemcsak a jóléti államok a felelősek. 
Magyarországon is tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takaró ér. A Knauf Insulation Kft. szakértői szerint ebben a lakosság energiafelhasználása jelentős mértékben ludas.
A magyar lakosság ugyanis az uniós átlagnál tíz százalékkal fogyaszt több energiát, amiben a légkondik mellett az otthonok nem megfelelő szigetelése is szerepet játszik.
Összesen ugyanis 2,5 millió családi ház szorulna energiahatékonysági korszerűsítésre, s ha ezt elvégeznénk, a háztartások a felhasznált energia mintegy 42 százalékát spórolhatnák meg.
(Ez viszont nem minden esetben a lakosság "hanyagsága", hanem az ország gazdasági teljesítményének függvénye. Az ország teljesítménye viszont mindig a hatalom és politikai vezetőinek felelősségtudatán múlik. Ahol az emberek többségének a napi megélhetés jelenti a fő gondot, ott ne várjunk el tőlük környezettudatos életmódot...-a szerk. )
A világgazdaság.hu nyomán.
Szerk;Posta S.