Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. május 2., szerda

Áder János az új köztársasági elnök.

Megválasztotta az Országgyűlés az államfői posztra az egyetlen jelöltet, Áder Jánost, akire 262 képviselő voksolt.

 Leteszi az esküt Magyarország új köztársaság elnöke fotó:MTI


 Áder János megválasztása utáni beszédében kijelentette: alapos önvizsgálatnak vetette alá magát, mielőtt elvállalta ezt a feladatot. Megköszönte a támogatást és a bírálatokat is, utóbbiakat azért, mert azok józanságra, mértéktartásra intenek.  Az új köztársasági elnök azt javasolta beszédében: a múltat be kell vallani, végre helyre kell tenni tévedéseinket, be kell látnunk kudarcainkat. Az új államfő hitet tett a sokféleség és egymás tisztelete mellett.  Mint fogalmazott, a sokféleséget egy apró dolog választja el a széthúzástól: ez a különbség nem másban van, mint a tiszteletben, vagy annak hiányában.


Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani a tisztségre.  Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor jelölte köztársasági elnöknek április 16-án.


Az MTI által megkérdezett politológusok korábban arra emlékeztettek: Áder János személyében több mint húsz év után első alkalommal ülhet hivatásos politikus a köztársasági elnöki székbe. Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője alkalmasnak tartja Áder Jánost az államfői posztra, aki szerinte "egyértelműen a magyarországi jobbközépről érkező vezető lesz", ami azt vonja maga után, hogy Schmitt Pálhoz hasonlóan "vélhetően nem lesz ellenséges" a jelenlegi kormánytöbbséggel szemben.
Forrás: Magyar Hírlap  




  

Áder János életrajza