Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. május 2., szerda

Áder János az új köztársasági elnök.

Megválasztotta az Országgyűlés az államfői posztra az egyetlen jelöltet, Áder Jánost, akire 262 képviselő voksolt.

 Leteszi az esküt Magyarország új köztársaság elnöke fotó:MTI


 Áder János megválasztása utáni beszédében kijelentette: alapos önvizsgálatnak vetette alá magát, mielőtt elvállalta ezt a feladatot. Megköszönte a támogatást és a bírálatokat is, utóbbiakat azért, mert azok józanságra, mértéktartásra intenek.  Az új köztársasági elnök azt javasolta beszédében: a múltat be kell vallani, végre helyre kell tenni tévedéseinket, be kell látnunk kudarcainkat. Az új államfő hitet tett a sokféleség és egymás tisztelete mellett.  Mint fogalmazott, a sokféleséget egy apró dolog választja el a széthúzástól: ez a különbség nem másban van, mint a tiszteletben, vagy annak hiányában.


Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani a tisztségre.  Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor jelölte köztársasági elnöknek április 16-án.


Az MTI által megkérdezett politológusok korábban arra emlékeztettek: Áder János személyében több mint húsz év után első alkalommal ülhet hivatásos politikus a köztársasági elnöki székbe. Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője alkalmasnak tartja Áder Jánost az államfői posztra, aki szerinte "egyértelműen a magyarországi jobbközépről érkező vezető lesz", ami azt vonja maga után, hogy Schmitt Pálhoz hasonlóan "vélhetően nem lesz ellenséges" a jelenlegi kormánytöbbséggel szemben.
Forrás: Magyar Hírlap  




  

Áder János életrajza
 Áder János 1959. május 9-én született Csornán.

1977-ben a győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett. 1983-ban az ELTE jogi karán szerzett diplomát, egyetemi évei alatt tagja volt a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumnak. Tanulmányai befejezése után tanácsi jogi előadóként dolgozott, majd 1986-tól 1990-ig az MTA Szociológiai Kutatóintézetében volt tudományos munkatárs.

1987-ben részt vett a lakiteleki találkozón. 1988 áprilisában belépett a március 30-án megalakult Fideszbe. 1989-ben szervezete képviseletében részt vett a háromoldalú politikai egyeztető megbeszéléseken, tagja volt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjának a választásokkal kapcsolatos kérdésekkel és a választójogi törvénnyel foglalkozó I/3. politikai albizottságban.

1989-ben tagja volt az Országos Választási Bizottságnak.

 Az 1990-es országgyűlési, valamint az 1994-es országgyűlési és önkormányzati választásokon a Fidesz kampányfőnöke volt. 1992-1993-ban a Fidesz Országos Választmánya elnökeként dolgozott, 1993-ban a párt alelnöke, 1995-1997-ben és 1999-2000-ben, majd 2002 májusa és 2003 májusa között pártja ügyvezető alelnöke volt.

1990-től 2009-ig országgyűlési képviselőként dolgozott: 1990-ben és 1994-ben országos listáról, 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban a csornai választókerületben lett képviselő. 1990-1992-ben pártja egyik frakcióvezető-helyettese volt. 1997. szeptember 9-én az Országgyűlés alelnökévé választották, az 1998-2002-es parlamenti ciklusban pedig házelnökként tevékenykedett. A 2002. május 14-én megalakult Országgyűlésben előbb a Fidesz-képviselőcsoport helyettes vezetője lett, majd július 15-től a ciklus végéig ő vezette a frakciót.

2006 májusa és 2009 júliusa között Áder János ismét az Országgyűlés alelnökeként volt. 2009. június 7-én az Európai Parlament (EP) képviselőjévé választották, munkáját a 2009. július 14-én megalakult európai néppárti frakcióban folytatta. Tagja lett a frakció elnökségének, az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságnak, 2010 októberéig pedig tagja volt az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságnak is. 2012. január 23-tól alelnöke az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának.

2012. április 16-án Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a kormánypárti frakciószövetség ülésén Áder Jánost javasolta köztársasági elnöknek, a frakciószövetség pedig egyöntetűen támogatta a javaslatot. A jelölési folyamat részeként a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője április 23-án benyújtotta a parlamentnek az államfővé választáshoz szükséges ajánlási íveket, ezzel Áder János hivatalosan is a Fidesz-KDNP államfőjelöltje lett.

Áder János nős, felesége bíró, négy gyermekük született.


 Forrás:(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.