Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. augusztus 25., szombat

Hajdúsámsonban kigyulladt az óvoda...

...szombat délután 



Hamza Gábor polgármester (aki egyben a helyi katasztrófavédelmi bizottság vezetője is) a helyszínen arról tájékoztatta a Naplót és a HAON-t, hogy feltételezhetően elektromos zárlat miatt az óvoda kazánházának a tetőterében keletkezett tűz, aminek következtében elszívók, alumínium kémények és maga a tetőszerkezet égett. “A kazán és a puffertartályok szerencsére nem károsodtak, és most úgy látom, hogy a helyreállítás ideje alatt is működhet az intézmény. Ez fontos, hiszen 500-600 kisgyerek elhelyezéséről van szó. A károk felmérése már a hét végén megkezdődik, hogy mielőbb megtörténhessen a helyreállítás” – közölte a polgármester, aki első ránézésre 50-100 millió forintra teszi a kárt, de a pontos összeget majd a szakértők állapítják meg.
Forrás: Haon

Régi idők humora.

A nagy világégés után, ha Tolnában-Baranyában  nem is, de az alföldi és cselédmentalitású  Hajdú s Bihar megyében s el Külső-Szolnokig némelyik tanyasi özvegy 16-20 esztendős, még nem katonaviselt legénybérest is tartott a  tanyáján. 

Történetbűl,  ha koronkint arrajárt egy ember, hát azt látja, hogy ez az özvegy: kaszál. Máskor velláz, avagy éppenséggel faderekat hasogat fejszével, vagy nagyobb előtőtést állít a traktornak.
„Hájszen, szomszédaszony!”-szól  rája a paraszt, mert csak az urak és a magosfokú írtelmiségijek olyan bumfordiak, hogy munkálkodó emberre minden környűl előre-szólások nékül hetykén reája pekhnek egy ’napot!-ot.
„No, hát szomszédasszony, mire magának az a legínybéres, ha az embermunkákat meg maga végezi! -Jobb napot hónap, mint máma! -Hun kaszával látom, hun a kocsibakon a rudas felől!”
Leteszi erre a szomszédasszony a  szerszámot, megtámasztja a pajszert, amivel a defektes traktor alája tett olajemelőt pumpálná, oszt imígyen vágja ki magát:
„Akármilyen szegíny özvegyasszony is vagyok mán -aggyonisten magának is-  azért vannak ullyan  embersígesembernek való munkák a tanyámon, amiket reggel, délben, de estvéllést akárha még kétszer is el kell végezni!”
"Nojszen, ha arrú van szaó, afféle öreg boglyakemencének a kürtőjit még a magamfajta öregembernek is van készsége, mivel pókhálózza!" -felel meg az ember. 
"Ugyan, szomszéd!- kárnak gincsóllaná maga abban a pálcikáját, amikor a reve is le van verve annak a kürteőnek,a kékeres petrencével!"



Mégsem kapja meg az iskolát a Hit Gyülekezete?

Hajdúsámson – Az önkormányzat október 20-áig felfüggesztette az iskola átadásáról szóló döntést. A bíróságon az ügy.
"Amint arról beszámoltunk, hosszú huzavona után, sok szülő és a Fidesz-frakció tiltakozása ellenére a hajdúsámsoni képviselőtestület májusban úgy döntött, szeptember 1-től átadják a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (a megye egyik legnagyobb általános iskolája) üzemeltetését a Hit Gyülekezetének.
 A képviselőtestület döntése szerint, aki felekezetmentes iskolába szeretné járatni a gyermekét, az Szakolyba viheti. Csakhogy ez a település Hajdúsámsontól 30 kilométerre, másik megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben van, ezért – úgy tudjuk – nagyon sok szülő írt panaszt.
A Hit Gyülekezete a május végi döntés után kérte a megyei Kormányhivataltól a működési engedély kiadását, ezt azonban a Kormányhivatal felfüggesztette, mivel más társszervek döntéseire várnak. Mindemellett a Kormányhivatal úgy véli, a hajdúsámsoni önkormányzat döntése jogszerűtlen volt. Ennek azonban még nincs következménye, ezért – úgy tudjuk – a bírósághoz fordultak, hogy mondja ki a döntések jogszerűtlenségét.
Pénteken a hajdúsámsoni képviselőtestület ülésén újra téma volt az iskola jövője. A Dehir.hu úgy értesült, az iskola átadásáról szóló májusi döntést október 20-áig felfüggesztették. Hamza Gábor polgármestert nem tudtuk elérni, Máthé Attilát, a helyi Fidesz frakció vezetőjét viszont igen.
A politikus elmondta, azért döntött így a testület, mert abban bíznak, addig számukra kedvező döntést hoz a bíróság, és a Hit Gyülekezete is megkaphatja a működési engedélyt. Ő azonban úgy véli, ez nem fog megtörténni, szerintük ugyanis „több ponton vérzik” a döntés.
A hajdúsámsoni iskola így szeptemberben továbbra is önkormányzati fenntartású iskolaként nyitja meg a kapuit. Ha a polgármester és társai reményei valóra válnak, akkor az az abszurd helyzet is előállhat, hogy másfél hónap után veszi át az intézmény üzemeltetését a Hit Gyülekezete. Ha nem így lesz, akkor 2013 januárjától az államhoz kerül a fenntartó szerepe."~olvasható a dehir portálon !

Ismét akcióban a Hit Gyülekezete Hajdúsámsonban !

"Több mint érdekes stációhoz érkezett a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény „egyházi” kézbe történő átadásával kapcsolatban.
Előzmény: 2012. május 30-án a hajdúsámsoni képviselő testület 7 tagja igen szavazatával beteljesedni látszott az a rémálom, amely néhány héttel azelőtt került napvilágra, miszerint a HIT gyülekezete, pusztán felebaráti segítségnyújtásból átveszi a megye legnagyobb, egyben Hajdúsámson egyetlen 1.200 tanulót számláló igen korszerű iskoláját.
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvénysértőnek találta a sámsoni döntést és annak visszavonására szólította fel az önkormányzatot. Persze a nagyokos polgármester és csatlósai visszaírtak a kormányhivatalnak, hogy rosszul értelmezik a jogszabályokat és gyakorlatilag nem értenek (?) kellő képen a kérdéshez."
A sámsoni képviselő testület egyik tagja, aki véletlenül...A történetet itt olvashatod tovább !
Szerző: Ágoston Tibor
És egy érdekes csatolmány!
Ebes testületi ülés kivonat.2012.doc

Óriási rendőri készültség Csókakőn.

 A hír:
"Bűncselekmény jövőbeni elkövetésének gyanúja miatt (?) körbevette a rendőrség Csókakőt szombaton délelőtt. Később kiderült: az Új Magyar Gárda tervezett mára avatást, a rendőrség azt az információt kapta, hogy Csókakőn lesz az avatás, ezért vonultak fel egy hadseregnyi emberrel , lehetséges helyszínként pedig többet is megjelöltek az országban. Az avatás végül máshol zajlott."

(Egyes információk szerint a komoly rendőri jelenlét oka, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Vértesalja Gyermekei Horthy-emléktúrát szerveztek a környékre,de az emléktúra szándékos elterelő művelet volt - közölte Árgyelán János)

Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke dél körül tisztázta a helyzetet: a mai napon az Új Magyar Gárda avatást tervezett, ám az ország több pontját is megjelölték lehetséges helyszínül, hogy végül mindenféle beavatkozás nélkül vihessék végbe az avatást. Ez alapján mehetett ki a rendőrség Csókakőre, de más településeken is ott voltak. Végül azonban máshol történt meg az eskü, a részletekről még a Jobbik megyei elnöke sem tudott bővebb információval szolgálni.

Annyit azonban tudni: 130 újoncot avattak a mostanáig még titkos helyszínen, ahol esküt tettek, hogy mindenáron megvédik a magyar nemzetet, s büszkék a magyarságukra. Az eskütétel időpontja nem véletlen: ma délután ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját a gárda Budapesten, a Hősök-terén. Csókakőn tehát nem történt semmi, a rendőrség lukra futott - nyilatkozta Árgyelán János.
Hivatkozás: Itt 

Frissítés !

Németh-Kész Mónika ~rendőrségi szóvivő~ később közölte: a lezárást 14.50-kor feloldották. Az akció sikeres volt, mert bűncselekmény nem történt - fogalmazott a szóvivő.
A rendőrség a lezárás okáról bővebben most és később sem kíván nyilatkozni. (Azért ez egy kicsit égés...~a szerk.)
  
Szerk: Barta P.