Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. július 28., hétfő

Száz éve történt

Ma 100 éve tört ki az első világháború!

1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd (a képen) trónörökös - az uralkodó Károly Lajos nevű testvérének fia - egy boszniai hadgyakorlat megtekintésére utazott Szarajevóba. 
Délelőtt merényletet kíséreltek meg a trónörökös ellen, amit ugyan ő maga sértetlenül túlélt, ám kíséretének egyik tagja – egy katonatiszt – megsebesült. Nem sokkal később Ferenc Ferdinánd útra kelt, hogy meglátogassa a kórházban a katonatisztet, ám útközben Gavrilo Princip, a Fekete Kéz nevű titkos szerb szervezet tagja pisztollyal halálosan megsebesítette a trónörököst és feleségét.


Egy hónappal a merénylet után, július 28-án Bécs hadat üzent Szerbiának, s a csapatok megindultak délre. Néhány nappal később (augusztus 1-jén) Németország hadat üzent Oroszországnak, 3-án pedig Franciaországnak. A német vezetés ultimátumban követelte a belga kormánytól, hogy a hadereje átvonulhasson Belgiumon, az azonban ezt megtagadta, mire a németek átlépték a határt. 
A brit hadüzenet kiváltó oka ez volt, s augusztus 4-én beállt a hadiállapot a Brit Birodalom és Németország között is. Augusztus 5-én a Monarchia üzen hadat Oroszországnak, 6-án Szerbia Németországnak, Augusztus 12-én Franciaország és Nagy-Britannia küldte el hadüzenetét a Monarchiának, 23-án pedig belép a háborúba Japán. Törökország augusztus 3-án szövetséget köt Németországgal, majd elzárja a Fekete-tengert a Boszporusznál és a Dardanelláknál.
A  katonákat úgy indították útnak, hogy mire lehullanak a falevelek, már otthon lesznek. Ez sajnos nem így történt,mert a háborúnak négy évvel később, 1918 november 11-én lett vége.

A hadban álló katonai szövetségek a négy és fél éves küzdelem során félelmetes nagyságú polgári lakost mozgósítanak: Oroszország 15,1 milliót, Németország 13,3 milliót, a Monarchia 8,3 milliót, Franciaország 7,9 milliót, Anglia 5,7 milliót, Olaszország 5,6 milliót. Még az olyan kis országok mozgósított lakossága is eléri az egymilliót, mint Románia vagy Szerbia.

Halottakban a kontinens összesen 8.144 ezer főt veszít. A halottak számát tekintve a legnagyobb veszteség Németországot (1.850 ezer) és Oroszországot (1.700 ezer) éri. Utánuk következik Franciaország (1.390 ezer), a Monarchia (1.200 ezer) és Anglia (997 ezer).
Barta P.