Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. április 18., hétfő

Az µTorrenten keresztül támad a zsarolóvírus !

Zsarolóvírust (ransomware) rejt a népszerű µTorrent kliens, derül ki a G Data sajtóközleményéből.
A Manamecrypt titkosítja a számítógép fájljait, és csak akkor oldja fel, ha a felhasználó megfizeti a váltságdíjat. Emellett képes arra is, hogy folyamatokat állítson le a megtámadott gépeken.

Képes leállítani a vírusirtókat (ad-aware, antivirus, avg, eset, internet security, kaspersky vagy mcafee) is !
A Manamecrypt nem a megszokott módon terjed. Nem fertőzött e-mail-csatolmányokkal vagy szoftveres sérülékenységeken keresztül jut el a felhasználóhoz, hanem a µTorrent-kliensbe épült bele !
A G Data korábbi felmérése szerint Magyarországon kétmillióan torrenteznek, és legtöbben a µTorrentet használják a letöltésekhez. 
Fontos megjegyezni: a fertőzés nem minden µTorrent klienst érint, a Manamecrypt zsarolóvírussal összecsomagolt változatot különböző letöltési oldalakon és torrenthálózatokon keresztül terjesztik a bűnözők ! 
(Már több privát torrent oldal is tiltja a 3.0.0-ás és ennél újabb kliens változatokat és csak a régebbi  [2.2.1] letöltésvezérlőt engedi! )
 
A G Data szerint ezeket a fájltípusokat titkosítja;
*.3g2 *.3gp *.7z *.asf *.avi *.doc *.docx *.flv *.gif *.jpeg *.jpg *.m4v *.mov *.mp4 *.mpeg *.mpg *.pdf *.png *.ppd *.pps *.ppt *.pptx *.psd *.qt *.rm *.tiff *.txt *.wmv *.wpd *.wps *.xlr *.xls *.xlsl *.zip
A fertőzés során a Manamecrypt egy új bejegyzést ad a regisztrációs adatbázishoz az alábbi útvonalon: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Ez lehetővé teszi, hogy a kártevő minden újraindításkor betöltse magát. 
Viszont a szakértők szerint pozitívum, hogy a ransomware jelenlegi verziói feltörhetők, és szerencsére vissza lehet fejteni a titkosított fájlokat.
Barta P.

A "Nagy Duett"...

Nem ez az első alkalom, hogy a közönség bundára gyanakszik, gyakorlatilag ez minden tehetségkutató műsornál felmerült vádként, ahogyan a TV2 "Sztárban sztár" sem volt kivétel.
Amióta kiderült, hogy Bigának és Debreczeni Zitának kellett távozni a Nagy Duett legutóbbi adásából, a közösségi oldalon egyre-másra jelennek meg a felháborodott hozzászólások.



Berki Krisztián és Fésűs Nelly továbbjutását csak bundának nevező közönség nem tudta magát túltenni azon, hogy a páros a legutóbbi produkciójával bent maradt, miután a zsűri sem ájult el a teljesítményüktől.
(Mondjuk mi sem, mivel ez a "produkció" is borzalmas volt ! -a szerk. !) 
A facebook-on kommentelők szerint "az azért szinte borítékolható, hogy minden TV2-munkatárs bennmarad, mert az olyan kézenfekvő".
Barta P.

Végleg töröl a Facebook !

Na nem a regisztrációt, hanem a levelezési címet !

Ugyanis:
A Facebook 2010-ben mindenkinek automatikusan létrehozott egy (felhasználónév)@facebook.com címet, az ide írt e-mailek pedig a facebookos üzenetek közé kerültek. 2012 nyarán aztán egy nagyon agresszív lépéshez folyamodott szolgáltatása népszerűsítése érdekében mindenféle tájékoztatás nélkül egyszerűen lecserélte a felhasználók által megadott e-mail címeket, és alapértelmezetten a @facebook.com címet mutatta az adatlapokon. 

A lépés hatalmas felháborodást váltott ki, mivel így nem csak a facebookos adatlapokon íródtak át a címek, hanem a Facebookkal szinkronizáló telefonok kontaktlistáiban is.
Zuckerbergék két éve döntöttek úgy, hogy megkezdik a funkció korlátozását, azóta a (felhasználónév)@facebook.com-os címekre beeső leveleket mindenki megkapta a regisztrációkor megadott e-mail címre.
Most viszont ezt is felszámolják: május 1-jén egy az egyben megszüntetik a Facebook ezen funkcióját, tehát a (felhasználónév)@facebook.com-os címekre érkező üzenetek azután soha nem érnek már célba.
Ennek apropóján érdemes mindenkinek ezen az oldalon ellenőriznie, hogy jó cím van-e beállítva az adatlapján. (hvg.hu forrás)
Barta P.