Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. április 3., vasárnap

Svédországban vannak semleges nemű polgárok !

Feljelentett egy svéd tanárt egy nem bináris (kettős) nemi identitású ember Svédországban az esélyegyenlőségi ombudsmannál, amiért a tanár nem volt hajlandó egy állásinterjún a svéd nyelvbe 2014-ben hivatalosan is bevezetett semleges személyes névmást (hen) használni. 
A feljelentést tevő személy szerint a tanár többször és tudatosan nem volt hajlandó a semleges névmást használni, ezért diszkriminációról van szó.

"A nemi identitásom nem férfi vagy nő, ezért nem tartom elfogadhatónak, hogy nem tartja tiszteletben ezt az identitást" - mondta.
(A magyar nyelvben az ilyen "identitást" a köznyelv nemes egyszerűséggel csak "buzinak" nevezi. Ezzel meg van oldva a nemi hovatartozás :) !-a szerk.)
Az egyik svéd nyelvészeti lap felmérése szerint 2014-ben a svéd média 300 személyes névmás használatából egyszer használt semlegeset, míg ez az arány 2011-ben még egy a 13 ezerhez volt. Több lap egyáltalán nem használja, például a Dagens Nyheter kifejezetten arra utasította az újságíróit, hogy ne használják. 
Az ombudsman szóvivője azt mondta, hogy még nem döntötték el, hogy bíróságra viszik-e az ügyet, egyelőre még csak vizsgálódnak. Ha az ügy eljut a bíróságig, fontos döntés születhet a transzneműek jogait illetően. (lokal forrás)
Szerk;Posta S.