Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. június 4., vasárnap

TRIANON !

"Június 4.-e  nem feltétlenül egy  gyásznap, hanem a nemzeti összetartozásnak az ünnepe (?)" ,-nyilatkozta Nyitrai Zsolt Fideszes képviselő !
Szerinte "szemléletváltásra van szükség" !

sakema

Emlékezzünk ! 97 éve történt...




A trianoni békeszerződést gyakran trianoni békediktátumnak is nevezték és nevezik – még aláírói és törvénybe iktatói is –, azt jelezve ezzel, hogy a szerződésben foglaltakat a győztesek által a vesztesek számára diktált kényszer szülte.

 1920. június 4-én budapesti idő szerint 16:32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a Galérie des Cotelle-ben

És a következménye...
"Magyarország (más néven Magyar Királyság vagy a Magyar Szent Korona országai) az alábbi területeket veszítette el:
-Erdély és jelentős területek Magyarország keleti részéből (az ún. Partium, valamint a Bánság keleti része) Romániához került, a Magyar Királyság 31,78%-a.
-az északon a főleg rutének által lakott Kárpátalja, a főleg szlovákok lakta Felvidék, a szinte csak magyarok lakta Csallóköz Csehszlovákiához került, a Magyar Királyság 18,9%-a.
-délen az újonnan alakult délszláv állam, a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság része lett
-Magyarországból a Szerémség, Drávaköz, Bácska és a Bánság nyugati része, valamint a Muraköz és a Muravidék, a Magyar Királyság 19,14%-a.
-egész Horvát-Szlavónország, a Magyar Királyság 12,87%-a.
-nyugaton egy sáv Ausztriához került, ahol később az új területekből Burgenland néven önálló tartományt hoztak létre a már aláírt Saint Germain-i békeszerződés alapján, a Magyar Királyság 1,22%-a.
A békeszerződés eredményeképp a 325 411 négyzetkilométer összterületű Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát, lakosságának több mint a felét, az 1910-ben még 20 886 487 fős ország lakossága 7 615 117 főre esett vissza."

A  trianoni békeszerződés teljes szövege ITT olvasható !