Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. június 13., péntek

Elhunyt Grosics Gyula !

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Grosics Gyula, 
a legendás Aranycsapat kapusa.

A család tájékoztatása szerint: "Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója 11.20 perckor, álmában, megtért Teremtőjéhez". 
Grosics Gyula Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar válogatott kapuját 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpia bajnoki címet szerzett.

Az Aranycsapat kapusa számos kitüntetést kapott. Megválasztották többek között az évszázad legjobb magyar kapusának, megkapta a MOB Olimpiai Érdemérmét és a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjét. Három évvel ezelőtt a Nemzet Sportolója lett. Budapest, Budapest XI. kerülete, Dorog és Tatabánya díszpolgára volt. Nevét viseli a gyulai labdarúgó akadémia, és a tatabányai stadion is.



Barta P.

Nagyszerű megoldás a vérszívók kiirtására !

Londoni kutatók új fegyvert fejlesztettek ki a malária ellen: szúnyogok örökítőanyagát úgy manipulálták, hogy azok a laborban ezután szinte csak hím utódokat nemzettek. 
Ennek hála néhány nemzedéken belül kihal a populáció.

(És vajon ez a megoldás  csak a "szúnyog populációra" alkalmazható, mert azért léteznek még több "kifejezetten káros" egyedcsoportok is! ? Rossz, aki rosszra gondol, mert itt vannak a pl-ul a tetvek, kullancsok...-a szerk.)

A malária kórokozója kizárólag bizonyos nőstény szúnyogok csípésével terjed az emberre, ebből indultak ki a kór ellen új módszereket kereső tudósok. A kutatás azonban még a legelején jár, hangsúlyozta Robert Galizi, az Imperial College munkatársa.

A tudósok egy enzim segítségével működésképtelenné tették a hím szúnyogok szinte összes, X-kromoszómát hordozó spermiumát, így nőstény szúnyog alig született. Az első laborkísérletek során a génmódosított hím szúnyogok utódainak 95 százaléka hím lett. Ezzel először sikerült egy szúnyogpopuláció nemi arányát befolyásolni.

A tudósok a génmódosított rovarokat összekeverték öt normális populációval, és ezekből négy populáció 6 nemzedéken belül kihalt a nőstények hiánya miatt. A kutatóknak az az elképzelése, hogy ezzel a módszerrel pusztítják el a maláriát terjesztő szúnyogokat a természetben. 
A tanulmány nem vizsgálta, milyen hatással lehet az eljárás a környezetre.
Forrás; itt
Szerk:Posta S.