Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. február 5., péntek

Ha valami "kínos"...csinálunk rá törvényt !

Történt ez 2011-ben. A kormány úgy döntött, hogy szakpolitikai tanulmányokat rendel néhány milliárdért a házi kutatóintézetétől, a Századvég cégcsoporttól. Amikor a szerződés szerinti teljesítési határidők lejártak, többen feltették a kérdést: 
Mi kerül ezeken a tanulmányokon közel négymilliárd forintba? 
Ez azonban Magyarországon - állítólag - kideríthető (...)

 Youtube forrás
 Az adatigénylő, Joó Hajnalka megpróbálta ezt; korábban az Origo, később a VS.hu újságírója első- és másodfokon is megnyerte a pert, 2015 nyarán (?) már egy jogerős ítélet volt a kezében, amely szerint a tanulmányokat ki kell a részére adni. 
Bár ezzel kapcsolatban Lázár János először azt nyilatkozta, hogy eleget fognak neki tenni, később a Miniszterelnökség mégis meggondolta magát, és felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ítélet ellen. Biztos, ami biztos közben a – a jogerős ítélet megszületése után – módosították is a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó törvényi szabályokat, hogy erre is lehessen hivatkozni a felülvizsgálati eljárásban. 2015. november 25-én azonban a Kúria véget vetett a bíróság előtti vitának, és helyben hagyta a jogerős ítéletet. (...)
A tanulmányok átadására -ami a fenti videón látszik- 2016. február 4-én került sor. Éppen 1335 nappal az után, hogy megszületett az első, tárgyban született adatigénylés. A teljes történet itt olvasható !
Szerk;Posta S.