Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. április 2., csütörtök

Demográfiai forradalom zajlik Magyarországon ?

Az iskolások között a pedagógusok jelzése alapján két olyan megye is van, ahol minden harmadik gyermek cigány származású. Népességrobbanás látszik, és nem csak keleten, a Dunántúlon is - olvasható a hvg-ben. 

Forrás HVG

A lap szerint azért is érdemes ezekre az adatokra figyelni, mert ahol 20 százaléknál magasabb a cigány gyermekek aránya, ott durván romlik a gyerekek teljesítménye! A kutatás szerint azonban ez nem etnikummal, hanem a családok szocioökonómiai státusával függ össze.
 
Az HVG Papp Z. Attilának, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete igazgatójának kutatását idézi. 
A kutató cselesen kerüli ki azt az 1993-as szabályt, miszerint nem lehet közvetlenül adatokat gyűjteni a cigány gyerekekről. 
Az országos kompetenciamérés során ugyanis a pedagógusoknak meg kell becsülniük a hozzájuk járó roma diákok arányát. Eszerint országosan 15 százalék (!) a gyerekek között a romák aránya. Az országban 298 olyan iskola van, ahol a cigány kisebbség alkotja a többséget!
Megyék közül a legmagasabb arányban Nógrádban "tanulnak" cigány gyerekek (34,3 százalék), majd Borsod-Abaúj-Zemplén következik 32,8 százalékkal, megelőzve Szabolcs-Szatmár-Bereget (28,7 százalék). A korábban legnagyobb arányú roma populációval rendelkező Hevesben 22,5 ez az arányszám, Jász-Nagykun-Szolnokban pedig 20,4 százalék. Forráshír itt !
Szerk;Posta S.

Valahol "Európában"...

Kommentár nélkül !

Szerk;Posta S.