Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. január 26., vasárnap

89 éve született...

....Paul Newman magyar származású színészlegenda. 1925.január 26-án látta meg a napvilágot, és 2008 szeptemberében, 83 éves korában lelt örök nyugalomra. A filmsztár mindig is az álomgyár különleges egyéniségei közé tartozott; habár kasszasikerek egész sorában szerepelt, a reflektorfényt és a hamis csillogást mindig kerülte. Ezzel együtt komoly sikereket aratott rendezőként és autóversenyzőként is. 

Hamar kitört a külső adottságai miatt ráosztott szépfiú szerepkörből. Élete során összesen kilencszer jelölték Oscar-díjra. Érdekesség, hogy első aranyszobrát életművéért kapta, és csak ezt követően zsebelte be a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot 1986-ban, A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért. 
Karrierje töretlen volt az 1950-es évektől, és 80 felett sem vesztett semmit régi fényéből. Egyike volt a legtöbbet jótékonykodó hírességeknek. 
Newman ötven éven át, élt boldogságban és igaz szerelemben feleségével, az Oscar-díjas Joan Woodwarddal, akitől 3 lánya született. Azt azonban kevesen tudják, hogy Paul sikerei előtt már egyszer nős volt. Jackie Witt-tel még ismertsége előtt fogadtak hűséget egymásnak, született három gyermekük.
Sajnálatos módon 1978-ban Jackie és Paul egyik közös gyermeke, Scott, kábítószer-túladagolásban hunyt el. A színész önmagát hibáztatta, amiért nem fordított elegendő figyelmet egyetlen fiára. Később drogprevenciós központot hozott létre, mely Scott nevét viselte.

A filmcsillag 2007-ben jelentette be visszavonulását, mert úgy érezte egészségi állapota már nem engedi, hogy megfelelően teljesítsen.
Barta P