Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. március 23., péntek

Ránk zárult az uniós tyúkketrec.

Sokba kerülnek idén a piros tojásért érkező húsvéti locsolók: a tojás ára egy év alatt több mint a negyedével nőtt. Egyes boltokban darabjáért már most is 50 forintot kell fizetni, a húsvét előtti időszakban pedig 60 forint fölé is drágulhat. A tojásárak növekedése mögött egyrészt a növekvő takarmány- és energiaárak állnak, ennél is nagyobb azonban a hatása a tyúktartásra vonatkozó szigorúbb szabályozás életbe lépésének.

„Az EU tyúkállományának 93 százalékát ketrecben tartották, a döntés állatvédelmi szempontok miatt született” – mondta Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának docense. A baromfitanszék vezetője az Indexnek elmondta: az unió véleménye szerint jobban érzi magát a tyúk, ha tojófészekben rakja le a tojásait, ha porfürdőben tudja tisztítani a tollazatát és ha ülőrúdon tud elhelyezkedni.
Fontos tudni, hogy bár a tyúknak jobb élete lesz a változástól, a rántottánkon nem fogunk változást érezni. „Az új típusú ketrecben – ezt berendezett vagy módosított ketrecnek nevezik – megtermelt tojás nem egészségesebb és nem jobb, azaz sem az összetétele, sem a táplálóanyag-tartalma nem különbözik. Ez egyébként nem is lenne logikus, mert a tojás az egy nagyméretű petesejt, és egy ilyen változásnak furcsa következményei lennének”  Itt részletesen.

/Ez mind szép,de vajon a havi ötvenezerből élő kisnyugdíjas is biztosan jobban érzi magát és jobb étvággyal eszi majd a hatvan forintos tojásból készült rántottát,-már ha telik neki reggeli rántottára- tudván hogy az egy jó "hangulatú uniós" tyúktól származik?/