Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. június 8., vasárnap

Pünkösd. Ünneplünk,de mit is ?

Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy a húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek leszállt az apostolokra.

Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, neve is innen származik (görögül pentekosztész). Húsvéthoz kapcsolódóan mozgó ünnep, május 10. és június 13. közé esik. 
A zsidók a Sínai-hegyi törvényhozást ünneplik ugyanezen a napon.
Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A bibliai történet szerint az apostolok épp aznap összegyülekeztek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a Szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Ezután Péter prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösd tehát az egyház születésnapja.
A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de számos vonásukban az ősi tavaszünnepi pogány rítusok emlékét is őrzik. Jellegzetes népszokás ilyenkor a pünkösdölés, a pünkösdi király- és királyné választás, valamint a májusfa-állítás vagy -kidöntés. 
Számos helyen hagyományosan búcsút rendeznek pünkösd napjaiban, s különböző közösségi programokkal várják az ünneplőket.