Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. szeptember 11., szerda

Fejlődünk...de vissza !


A tranzakciós illeték miatt megdrágult bankolás már eddig is számos banki ügyfelet terelt a készpénzhasználat irányába. Az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál elismerték: az elmúlt időszakban sokan érdeklődtek az iránt, mit kell tenniük ahhoz, hogy a továbbiakban ellátásuk kifizetése ne bankszámlára, hanem postai úton történjen, és nagy számban érkeznek már konkrét kérések is a postai úton történő kifizetésre. 
Pontos számokat a postai kifizetésre frissen áttérőkről a nyugdíjfolyósító még nem tudott közölni. 
A korábbi években viszont folyamatosan nőtt a banki kifizetést kérők aránya, májusban 51,3 százalékon állt, júniusban és júliusban viszont a növekedés megállt ami talán érzékelteti,hogy a nyugdíjasok nem óhajtanak ilyen-olyan adót fizetni-mivel ők megtehetik.

(Számoljunk: Folyószámla nyitás 0 ft. Havi egyenleg értesítő 200-300 ft bankja válogatja.Éves kártya díj szintén változó 2000 ft és 4000 ft között. Havi kb. 50 000 ft kp. felvétel díja 300-500 ft között. Most már a vásárláskor is fizetendő díj mondjuk 50 000 ft után kb 200 ft. Ha ezeket a díjakat átlagoljuk és elosztjuk tizenkét hónapra,az átlag havonta kb.2000 ft. viszont ha "SANYI" postás viszi a nyugdíjat a  lakására -és ha a "nyugger jó fej" akar lenni - ad 1000.ft paraszolvenciát és a dolog le van tudva, a kiadás máris felére csökkent. Ezen számításhoz nem kell gazdasági miniszternek lenni havi egy millión felüli fizetéssel ! Ugye érdekes?-a szerk.)
 
Nem csak a nyugdíjasok, hanem a munkavállalók is kérhetik a jogszabályok szerint munkabérük készpénzben történő kifizetését. Erre csak akkor nincs joguk, ha a kollektív szerződés úgy rendelkezik, bankszámlára utalhatja a munkáltató a jövedelmeket. A közszféra dolgozói is csak bankszámlára kaphatják a bérüket már másfél évtizede, ők azonban kompenzációt kaphatnak a banki költségek fedezésére. 
A készpénzes munkabér-kifizetésre azonban a növekvő banki költségek ellenére is kevesen tértek át eddig a bankok beszámolói szerint, sem a Citibanknál, sem a Budapest Banknál, sem az FHB-nál nem tapasztaltak emiatt számlamegszüntetéseket. 
(vg.hu forrás.)
Szerk; P.S.