Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. június 21., vasárnap

Felborult az egyensúly a Földön ?


Három amerikai egyetem kutatása szerint bolygónk a kihalás egy új időszakába lépett, melynek első áldozatai között az emberek is ott lehetnek. A Stanford, a Princeton és a Berkeley által vezetett jelentés szerint a gerincesek a normálisnál 114-szer gyorsabb ütemben tűnnek el, ami egybecseng a Duke Egyetem már tavaly közzé tett tanulmányával. 


"A hatodik nagy tömeges kipusztulás kezdetén járunk" - nyilatkozott az új tanulmány egyik szerzője.

Az utolsó ilyen esemény 65 millió évvel ezelőtt zajlott le, amikor a dinoszauruszok eltűntek, nagy valószínűséggel egy hatalmas meteor becsapódás következtében. "Ha ez így folytatódik, az életnek sok millió évre lesz szüksége, hogy helyreálljon és a mi fajaink valószínűleg elég hamar el fognak tűnni" - tette hozzá a tanulmány vezetője, Gerardo Ceballos, aki munkatársaival a múlt kihalási rátáit tanulmányozta.
Eredményeik szerint a jelenlegi kihalási sebesség több mint százszorosa annak, amikor a Föld nem ment keresztül tömeges kihalási eseményen. 1900 óta a normálisnak mondhatónál négyszázzal több gerinces tűnt el. Ilyen veszteség jellemzően 10.000 év alatt megy végbe, jelezték a tudósok. A Science Advance szaklapban publikált tanulmány az okok között az éghajlatváltozást, a szennyezőanyagokat és az erdők kiirtását emeli ki. A teljes írás itt olvasható.
Barta P.