Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. január 4., péntek

Kommentelj, ha mersz !


Kinek a jogai fontosabbak? 
A kommentelők igazi fegyvere az anonimitás. De mi a helyzet, ha törvénysértést követnek el? Hogyan lehet felelősségre vonni őket? A szólásszabadság fontosabb, vagy a sértő tartalmak korlátozása?


 "A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) idén novemberben zárta le azt a vizsgálatot és publikálta a vitaanyagot, amely a kommentek problémáival foglalkozott. Az kétségtelen, hogy ezeket az apró kis szösszeneteket maximálisan védi az Alaptörvényben garantált szólásszabadság, sőt ezen jog gyakorlásának, a közélet formálásának talán legdemokratikusabb módja, ha korlátozás nélkül mindenki hozzáfér a lehetőséghez. De felvetődik, hogy mi a fontosabb: a szabad kommentelés vagy a sértő tartalmak korlátozása? A jogi környezet egyelőre nem tudott alkalmazkodni ehhez a jelenséghez, megfelelő szabályozás nem alakult ki, de kétséges, hogy egyáltalán kialakulhat-e, hiszen az így megvalósuló jogsértések bírósági úton többnyire egyáltalán nem, a médiaszabályozás módosításával pedig csak nehezen orvosolhatók."

"Sem a kommentek, sem pedig a blogok nem minősülnek sajtóterméknek, a médiatörvény hatálya nem terjed ki rájuk, az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) tehát nem szankcionálhat!"

 Sajnos nem egyértelmű a bírósági gyakorlat abban a tekintetben, kinek és milyen felelősséget kell vállalnia a kommentekben megjelenő személyiségi jogsértésekért vagy súlyosabb esetben bűncselekményekért.

Elő- vagy utómoderálás?
"Az internetezők általában azt preferálják, ha a moderálás a felhasználók bevonásával történik, például úgy, hogy ők maguk értékelik mások kommentjeit. Érdekes, hogy az utólagos moderálás kevésbé zavarja a felhasználókat, mint az, hogyha előzetesen, mintegy cenzúraként korlátoznák a kommentek megjelenését. Sőt, az eltávolított bejegyzés miatt, szerzői jogainak megsértésére hivatkozva még akár be is perelheti a felhasználó az internetes felületet."
Hivatkozás; ITT
Szerk: Posta S.