Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. október 27., csütörtök

Minden kutat be kell jelenteni !

 A kép illusztráció !
Nyáron szigorította a vízgazdálkodásról szóló törvényt a kormány, azóta csak engedéllyel lehet kutat fúrni. A jogszabály-módosítás előtti, engedély nélkül létesített kutakat be kell jelenteni a hatóságnak, ide értve a múlt században létesített ásott kutakat is. A kisebb kutak utólagos engedélyezéssel a helyi jegyző hatáskörébe tartoznak, a nagy vízhozamú kutakkal pedig a katasztrófavédelem foglalkozik.
Becslések szerint évente mintegy 24 millió köbméter vizet szivattyúznak ki az engedély nélküli kutakkal a magyarok, amivel a legnagyobb gond, hogy a kutak többségét nem szakszerűen építették ki, könnyen elszennyezhetik az ivóvízbázisokat. Ilyenre sajnos volt már példa Magyarországon .
Aki elmulasztja bejelenteni kútját, az háromszázezer forintos bírságot is kockáztat; ha netán vállalkozás területén van illegális kút, az egymillió forintos büntetést is érhet.
A rendelet külön felhívja a figyelmet, hogy a házi célra, a kertekben fúrt kutakra is vonatkozik a bírság nélküli engedélyeztetés lehetősége ! Forráshír itt.
(Arról persze megint nem szól a fáma, hogy mennyibe is fog ez a lakosságnak kerülni !-a szerk. )
Barta P.