Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. július 6., csütörtök

A jogos védelem fogalma...

Dr. Kónya István aki egyben a Kúria elnökhelyettese, tegnap a legfőbb bírói fórum félévértékelő sajtótájékoztatóján ismertette,mikor jogos egy megtámadott,akár halált is okozó védekezése!

Hatalmas nyomás volt a közvélemény részéről évekkel ezelőtt, hogy módosítsák a büntetőjogot, és ha valakire rátámadnak, akkor ne kelljen mérlegelnie, vajon arányos-e a védekezés módja. Vagyis: ha éjjel észreveszi, hogy betörő van a lakásában, akkor joga legyen őt akár meg is ölni, azt feltételezve, hogy egyébként a bűnöző tenné meg ugyanezt.

 Ha valakit éjjel megütnek, megrúgnak, akkor azt az élet elleni támadásként kell értékelni, és a megtámadott bármilyen eszközzel megvédheti magát, még a támadó életének kioltása árán is, mondta Kónya István,aki ezt egy példával is illusztrálta.(Részletek itt !)
(...)Kónya István a tájékoztatón arról is beszélt, hogy a cselekmény tragikumát az érintettek nehezen tudták feldolgozni, hiszen meghalt egy ember. Ám a jogtalan támadás sértettje nem kényszeríthető ökölpárbajra, a törvény a megtámadottat védi: „Még akkor is, ha a történtek szerencsétlenek, a konfliktus ostoba, a vége pedig megváltoztathatatlan”– fogalmazott.
Darák Péter, a Kúria elnöke maga is hangsúlyozta, hogy a törvény a kockázatot a támadó vállára kívánja tenni.
A közvélemény az említett példán keresztül szembesült vele, hogy ha valaki megtámad valakit;
  • éjjel vagy
  • fegyveresen vagy
  • csoportosan,
akkor jogos a védelem !

Ha pedig a kertjébe
  • fegyveresen
hatol be valaki, akkor sem köteles kitérni. Feltételezheti, hogy az életére törnek, és bármilyen eszközzel, bármilyen módon megvédheti magát !

Kónya szerint a bíróságok azonban nehezen alkalmazzák a jogos védelem szabályait. Ugyan a bírói kar ismeri a törvényi szabályozást, „de még mindig hatnak a korábbi beidegződések”! (?)
Barta P.