Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. február 14., szombat

Ma tízéves a Youtube

Tíz éve, 2005. február 14-én indította három, korábban a PayPalnál dolgozó technikus:  
Chad Hurley, Steve Chen, Jawed Karim

Forrás; internet

 A Google-nak annyira megtetszett a YouTube project, hogy az indulást követő másfél év múlva megvásárolta. A Time magazin az év találmányának nevezte 2006-ban a videómegosztó portált. A Youtube az elmúlt 10 évben mindvégig megőrizte a népszerűségét és egyeduralkodását a videómegosztó piacon.

 Azt viszont, legyen akármennyire internetképes, már nagyon kevés internetező tudja, hogy miként kezdődött, illetve miként kezdődhetett a YouTube-sztori.

A három – akkor a PayPalnál dolgozó – alapító kétféleképpen emlékszik. Az egyik verzió szerint Chad Hurley és Steve Chen egy 2005. év eleji buli videóit szerette volna egyszerűen megmutatni az ismerősöknek, ám ehhez nem talált elég jó szolgáltatást, és ez ihlette a YouTube-ot.

Jawed Karim viszont határozottan Janet Jackson mellére emlékszik. Egészen pontosan arra, amikor a legnézettebb tévéműsorként számon tartott 2005-ös Super Bowl amerikaifoci-döntő szünetében fellépő Janet Jackson és Justin Timberlake között némi koreográfiát érintő félreértés – mások szerint szándékos félrenyúlás – történt, melynek eredményeképpen az énekesnő ruhájának egy része helyett teste egy része került előtérbe. 
A harmadik YouTube-alapító szerint ezt a jelenetet próbálta ő is fellelni a neten, de mivel nagyon-nagyon nehezen találta meg a videókat, ekkor ötlött fel benne, hogy kellene csinálni erre egy szolgáltatást.
Bárhogy is, az alapítók belekezdtek a munkába, 2005. február 14-én pedig megkapták a youtube.com webcímet, melyen a következő hónapokban fokozatosan fejlesztették és tették elérhetővé a videomegosztó szolgáltatást.
Barta P.