Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. május 5., hétfő

A szabály, az szabály !

Milyen remek lenne, ha minden törvényt ilyen precízen betartana a "JOG" ! 

A történet:
A felperest helyszíni ellenőrzés során a H. Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot teljesítő rendőrei intézkedés alá vonták, mert a járművezetés közben kézben tartott mobil rádiótelefont használt. A jegyzőkönyvben a felperes a szabálysértés elkövetését nem ismerte el, mivel állítása szerint „a hívást azonnal kinyomta”. A Rendőrkapitányság a KRESZ 3. § (2) bekezdésének megsértése miatt (a „gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”) közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a felperest.
A felperes fellebbezését másodfokon az alperes elutasította és az első fokú határozatot helybenhagyta. Megállapítása szerint ugyanis a beérkező telefonhívás elutasítása is a telefon használatának fogalmi körébe tartozik, így a szabályszegés ténye bizonyított.
A felperes felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amiben azt hangsúlyozta, hogy a vezetés közben kézben tartott mobil rádiótelefon használatát nem követte el, azért utasította vissza a beérkező hívást, hogy ne kövessen el jogsértést.

A Kúria megállapításai;
A Kúria megállapította, hogy a mobiltelefon használata mind a telefonhívás fogadását, illetve kezdeményezését vagy a fogadás visszautasítását felöleli, hiszen a mobiltelefon használata azt jelenti, hogy a gépjárművezető vezetés közben a mobiltelefon egyes funkcióját igénybe veszi
Vezetés közben a mobiltelefon-használat a gépjármű vezetőjének figyelmét elvonhatja a járművezetéstől, a közlekedésben veszélyhelyzetet eredményezhet, ezért a használatot a KRESZ 3. § (2) bekezdése tilalmazza.
Forrás; ugyvedvilág.hu
Barta P.