Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. július 29., szombat

Sajnos, gyorsan változik a világ...

" Az anyuka gondolta, hogy bedob egy adag szennyest a gépbe, mielőtt a két gyerekkel lemennek sétálni, de a régi jó forgódobos masina sehogyan sem akart életre kelni.


 Mivel a kicsik egyre türelmetlenebbül követelték, hogy „aja, cséta”, az anyuka tárcsázta a kistelepülés ezermesterét: Szia, Józsikám! Úgy tűnik, a mosógépünk megadta magát. Megnéznéd? Nyitva hagyom az ajtót. 
Ha kész, csak dobj egy cetlit a tetejére, hogy mennyivel tartozom… – majd ezzel a lendülettel fogta a csemetéit, és irány a szokásos délutáni séta. Úgy egy óra múlva arra mentek haza, hogy a kilincsen átszúrt cetli várta őket: A gép kész. Ugyan, semmiség! Üdv: Józsi! 

A gyerekek már nagyobbacskák voltak, amikor Debrecenbe költözött a család, és a nagy lomolás közepette egyszer csak a panelház harmadik emeletén a szomszédasszony kopogtatott náluk; kezében az anyuka kulcscsomóját szorongatta és döbbent tekintettel egyre csak azt hajtogatta: kívülről a zárban maradt; kívülről a … 
De azok sehogyan sem akarták megérteni, mi is a probléma. Azóta eltelt jó húsz év, és a nagymamává lett anyukának ott a nagyvárosi panelrengeteg közepén (és nemcsak ott) ma már eszébe nem jutna nyitva hagyni a lakásajtót, ha éppen rossz a mosógép, és az unokák mind türelmetlenebbül hajtogatják, hogy „mama, cséta”. Sok minden történt a javítós sztori óta; például a Józsik elmentek nyugdíjba…"

Bizony ez a régi történet, ami most jelent meg a haon honlapján-Petneházi Attila tollából-mert ez ma már manapság elképzelhetetlen. No nem a "segítő Józsi", hanem az,hogy a mai világban nyitva hagynánk a lakásajtót! 
Ugyanis Biczó Gábor egyetemi docens szerint ma az ország népességéből – becslések szerint – csaknem nyolcszázezer fő alkotja a hazai cigányságot.(És szerintem nagyon óvatos becslés...ami viszont nem rasszizmus, hanem tény ! ) 
A magyar népességhez képest jóval fiatalabb korösszetételű roma közösségek az ország több térségében 30 százalék feletti arányokat tükröznek. A Közép-Tiszavidék, Szabolcs és Borsod számos településén az óvodás korcsoportokban a cigány gyermekek száma gyakran 60-90 százalék !
Szerk;Posta S.

Egy reprezentatívnak minősített statisztika

Szabolcsihír forrás
Szerk;Posta S.

Iván fa...a gyerek, nem fázik...

sakema