Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. január 7., szerda

Lehet-e még Magyarországnak nevezni száz év múlva hazánkat ?

Kommentár nélkül !

Szerk;Posta S.

Új szabályok a szemétszállításra

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.
A januártól hatályos jogszabály előírja azt is, hogy a szolgáltatónak - a vegyes hulladék mellett - a háztól kell elszállítania a műanyag, a fém- és a papírhulladékot is.
A műanyag flakonokat laposan - lehetőség szerint kupak nélkül -, az újságpapír hulladékot pedig kötegelve kell elhelyezni a gyűjtőedényben.

Kartonpapírból készült nagyméretű doboz nem helyezhető el a kukában, azt laposra hajtogatva és kötegelve kell átadni a közszolgáltatónak.

A zöldhulladékot vagy az erre rendszeresített szabványos gyűjtőedényben, vagy pedig zsákban kell gyűjteni. A jövő év - tehát 2016 - első napjától a zsák csak lebomló anyagból készülhet.

Ha a december 25-e és január 31-e között képződött fenyőfa hulladék gyűjtőedényben nem helyezhető el, akkor azt hulladékgyűjtő udvarba vagy pedig a közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre kell vinni. A társasházakban a fenyőfa hulladékot - a közszolgáltató általi elszállításig - egy helyen kell gyűjteni.

Július 1-jétől a magánszemélyek által lakott ingatlanoknál az egyik felajánlott gyűjtőedény - kukaedény - legfeljebb 80 literes lehet. Aki egyedül használ egy ingatlant, annak elegendő a legfeljebb 60 literes kuka is, feltéve, hogy a helyi önkormányzat igazolja: az illető egyedül és életvitelszerűen használja az ingatlant. 
forrás: hirado.hu
sakema

Eppur si muove

Egy másodperccel hosszabb lesz az idei esztendő, mivel a Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz (UTC).

2015. június 30-án éjfélkor 11:59:59 után az órákon kijelzőjén 11:59:60 jelenik meg.
A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő (UTC) részeként. A világidő a Föld forgási sebességén alapul, amely fokozatosan - naponta a másodperc kétezred részével - csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt.
Mai időrendszerünk alapja az atomidő, melyet atomórák láncolatával, nemzetközi megállapodás alapján mérnek. Ezzel a folytonos skálával pontosabban lehet mérni az időt, mert független a Föld forgásától. A szökőmásodpercek beiktatására azért van szükség, hogy összhangba hozzák az összehangolt világidőt az atomidővel.
Az idei lesz a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet kell hozzáadni az UTC-hez, legutóbb 2012. június 30-án  "állt meg az idő" egy másodpercre - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.
Barta P.