Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. november 21., szombat

Semmi nem az, aminek látszik !

Egyre tisztábban láthatunk a roaming-szabályok változását illetően; 2017. közepétől jöhet a szép új világ, de azért óvatosan nyomkodjuk a telefonokat. Egy külföldön megvásárolt SIM-kártyát nem lehet otthon "életvitelszerűen" használni.

Mivel a szabályozás a szolgáltatók érdekét is védi, (mert miért is a felhasználók érdekeit védené...-a szerk.) lesznek olyan fékek a rendszerben, amelyek megakadályozzák, hogy a felhasználók óriási külföldi forgalmat generáljanak. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha valakinek korlátlan beszélgetést és üzenetküldést, illetve nagy internetforgalmat biztosító csomagja van.

Az NMHH szerint a főszabályt a méltányos felhasználásra vonatkozó szabályok korlátozhatják csak, hogy a végfelhasználók ne használhassák a szolgáltatásokat visszaélésszerűen külföldön. Egy meghatározott limit átlépése esetén a szolgáltatók a régi roamingszabályoknak megfelelő pluszdíjakat alkalmazhatnak. A méltányos felhasználási feltételekre vonatkozó részletszabályokat a nemzeti szabályozó hatóságok az uniós intézményekkel együttműködésben 2016. december 15-ig alakítják ki.
 A napi.hu megkérdezte az Európai Bizottságot is, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki egy külföldön megvásárolt SIM-kártyát szeretné otthon "életvitelszerűen" használni. A válaszból kiderül, hogy erre nem lesz lehetőség, ez ugyanis visszaélésszerű használatnak minősül. Ennek oka, hogy ez negatív hatást gyakorolna egyes országok szolgáltatói áraira és ártana a fogyasztóknak. (?)
(Nekem erről az egész "roaming bűvészkedésről" Mátyás király meg az eszes lány című mese jut  eszembe, ahol a lány adott ajándékot a királynak meg nem is. Valahogy így érzem ezt a nagy Európai szabadságot is, ahol a "szegény felhasználó" soha nem járhat jól, mivel a profit mindent felülír !-a szerk.)
Szerk;Posta S.