Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. szeptember 14., szombat

Szolgálunk és..." ha akarom, bevitetem 12 órára."

Egy édesanya nem a zebrán kelt át az úton hétéves gyermekével. A rendőrök a nőt igazoltatták, szabálysértése miatt 20 ezer forintra büntették. Az ügy azonban itt nem ért véget, a gyámhivatalnál kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás, amely most hétfőn fejeződött be.
Az országban remélhetően egyedülálló eset Zalaegerszegen történt. Az édesanya azért meséli el történetét, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsa arra: egy ártalmatlannak tűnő szabálysértés, milyen súlyos következményekkel járhat.
– Egy május végi napon, délután négy óra múlt, amikor hétéves kislányommal át akartam kelni az úttesten. Mi egy Zalaegerszeghez közeli községben élünk, siettünk, hogy elérjük az oda induló buszt – kezd bele a történtek mesélésébe az édesanya. – Azt tudni kell, hogy Zalaegerszegen, a Kovács Károly téren kétoldalt, egymástól messze van két zebra. De pontosan a gyalogátkelőhelyek között, a város felől érkezve, s a buszmegálló felé tartva lépcsők vezetnek egészen az úttestig. Ezen a szakaszon, a legrövidebb utat választva, emberek százai kelnek át naponta. Igaz, hogy az autóút négysávos, de egyirányú, így csak egy oldalról érkezhetnek az autók. Tőlünk nyugatra ezt a problémát felüljáró építésével hidalnák át – jegyzi meg, majd folytatja: – Esett az eső, egyik kezemben fogtam a kislányom kezét, másikkal az esernyőt és a táskámat. Megálltunk az úttest előtt, s mivel tudtam, hogy csak jobbról jöhetnek autók, így arrafelé néztem. Nem láttam, hogy balra tőlem rendőrök állnak. Párat léptünk az úttesten, majd hallottam, hogy felszólítanak: „Jöjjön vissza!". Megfordultam, s azonnal visszamentem. A rendőrök kérték a személyi igazolványomat, amelyet átnyújtottam. Azt gondoltam, nagy baj nem lehet, mert együttműködő vagyok.
Az egyik rendőr elkezdte felírni az adataimat, elolvasta a nevem az igazolványban, s ezután a keresztnevemen szólítva oktatott. Nagyon feszült volt a helyzet, zuhogott az eső, tócsában álltunk, a kislányom sírt, én pedig kértem a rendőrt, hogy ne a keresztnevemen szólítson. Bántott, hogy hosszú percek múltán sem készültek el az adatok felvételével.
Telt az idő. Mondtam, hogy nekem el kell érnem a negyed ötös buszt, mert a kisfiam a falunk óvodájában van, s az ovi öt órakor bezár. Erre azt a választ kaptam: „Addig marad itt, ameddig az eljárás tart, ha akarom, bevitetem 12 órára." A rendőrnek igazat adtam volna akkor, ha az igazoltatás után a szabálytalanságért megbüntet, s utána azonnal mehetek is tovább. 
Máig úgy gondolom, hogy legfeljebb öt perc alatt meg lehet írni a helyszíni bírságról szóló papírt. Ezzel szemben mi 20 percig álltunk az utcán, minden járókelő szeme láttára. Mondtam nekik: „Gratulálok, engem akarnak bevinni, a bűnözők meg szabadon garázdálkodnak." Mindeközben... a folytatás és az intézkedés lényeges következménye  Itt olvasható  Simon-Németh Adél tollából!
zaol.hu nyomán szerk: P.S.