Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. április 14., vasárnap

Emlékezzünk...

164 éve történt a (harmadik) trónfosztás...
A mai nap lehetne a magyar függetlenség napja: 1849. április 14-én fogadta el ugyanis Kossuth Lajos javaslatára a Debrecenben ülésező országgyűlés a Habsburg-ház trónfosztását kimondó határozatot.


Petőfi Sándor; Mit nem beszél az a ...

Ahol megállt az idő...

"Jól ismert páros a veszprémi piacon: egy idős bácsi és egy bájos kislány tejet, túrót, tejfölt árul. Színt visznek a vásárcsarnok életébe: János bácsi a kópéságával, a lányka kedvességével."

 
 Barbara és dédnagyapja minden szombaton tejet árul a csarnokban.
 (Fotó: Mátételki András)

A piaci asztalkán katonás sorrendben a másfél literes tejes flakonok, mellettük a csomagolt túrók, bödönben a több liter tejföl. Egymás után jönnek a vevők, beszélgetésre nincs igazán lehetőség. Annyit azért megtudok, hogy a 81 éves Auerbach János családfája az 1800-as évektől terebélyesedig Bándon. Az ősei is mezőgazdasággal, állattartással foglalkoztak, ő ebbe a dolgos világba nőtt bele. Csakhogy 1959-ben, a téeszesítéskor, az ő családja is "önként" beadta a földet meg az állatokat a közösbe.
A fiatalok ekkor hátat fordítottak a paraszti életnek, a városban kerestek maguknak kenyérkereseti lehetőséget. János bácsi 28 évesen a herendi porcelángyárhoz szegődött favágónak - akkor még bükkfával fűtötték fel a kemencéket -, majd hat év után felvitte az Isten a dolgát: gépi fűrészes lett. Egyszer hazafelé cimborája, a kiváló porcelánfestő a fizetése után érdeklődött. A válasz hallatán leesett az álla.
A hatvanas években három holdat művelt a feleségével, Anna nénivel, s persze tartottak már akkor is disznókat, teheneket, apró jószágot. A családfenntartó hajnali három után kelt, hogy etetés után elérje a herendi buszt. Munka után szinte mindig egyenest a földre ment ki, ahol párjával szürkületig dolgozott. Amikor 1990-ben nyugdíjba ment, egyre több állatot tartottak háznál, a föld is szépen „hízott”. Ma 25 hektárjuk, valamint sok sertésük, néhány tehenük, három üszőjük, több tucat szárnyasuk van. Az állatokkal ma már kizárólag a vele egy fedél alatt élő, 45 éves fia foglalkozik, mert nem engedi apját a néha „megvaduló” állatok közé, nehogy...tovább itt olvashatod.
Szerző: Mátételki András

A túlélés lehetősége.

Kommentár nélkül...