Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. november 17., csütörtök

Kutyaésszel...

Vajon azon gondolkozik a kutyus, hogy miért ilyen gonoszak az emberek?

Barta P.

Ma van a "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapja !

Minden év november harmadik csütörtökén tartják, melynek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.
 2012-ről 2013-ra nőtt a naponta dohányzók aránya, ami azért sajnálatos, mert a fiatal generáció naponta dohányzói nagyobb eséllyel maradnak felnőttként is rendszeres dohányosok.
Ahhoz, hogy a felnőtt felmérés pozitív eredménye, a naponta rágyújtók arányának csökkenése fennmaradjon, fontos, hogy a fiatalok dohányzással és passzív dohányzással kapcsolatos attitűdje és szokásai pozitív irányba változzanak.

2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokási telefonos szolgáltatás (06-80-44-20-44).
 Tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogatás is, bővítve ezzel a komplex leszokás támogatási rendszert.

(Saját tapasztalatom alapján viszont kimerem jelenteni, hogy a leszokáshoz valójában nem kell más, mintegy nagyon erős motiváció. Hogy ezt mi váltja ki, az mindenkinél változó lehet. 
Találni kell egy olyan számodra felháborító negatív dolgot, amelyre ha rágondolsz, máris elmúlik a rágyújtási kényszered, megnő az akaraterőd, és máris elindulsz a leszokáshoz vezető úton ! 
Az én motivációm a "Nemzeti Dohánybolt az un. trafikmutyi" beindítása volt, és akkor elhatároztam, hogy én ezt a csapatot egy fillérrel sem fogom támogatni ! 
Akkor szoktam le -több évtized után- sikeresen a dohányzásról, pedig napi több mint egy doboz cigi volt a fejadagom ! Sok sikert a leszokáshoz...) 
Szerk;Posta S.