Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. február 4., szombat

Ti, cigányok úgyis csak a pénzért szültök!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban egy évvel ezelőtt aláztak meg szülés közben egy roma nőt: elmondása szerint a szülésznő vajúdás közben rászólt, ha még egyszer felkiált, felpofozza és az arcába nyomja a párnát - írja az Index
A nő szülés után elnézést kért, amiért kiabált vajúdás közben, erre az orvos szerinte azt mondta, "ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elviteti tőle a gyerekét, és "nem lesz gyese", mert a cigányok úgyis  csak a pénzért szülnek."

A nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. 
A vizsgálat során a miskolci kórház orvosigazgatója azt mondta, a nőt szidalmazó kijelentések nem hangoztak el, ezt állította egy nyilatkozatban a szülésnél jelen lévő öt ember is. 
Azzal is érveltek, a kórházban nincs pszichiáter, aki különben sem tudja elvenni az anyától a gyerekét, és ők csak az eljárás során értesültek róla, hogy a nő roma.
A hatóság mégis a nőnek adott igazat, (vajon miért is ?) miután következetesen ugyanúgy idézte fel a történteket, a tárgyaláson egyértelműen azonosította a szereplőket, mert szerinte a belső vizsgálat nem volt pártatlan. A nő (érdekes módon) elállt az anyagi követeléstől, csak bocsánatkérést várt és azt, legközelebb ilyen ne forduljon elő senkivel.
Az EBH a kórházat 500 ezer forintra büntette.
Szerk;Posta S.