Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. május 23., hétfő

Olvasói levél

"Már lassan két hete, hogy megy a sajnálkozás Illés Barna, azaz Illés bácsi és cukrászdájának bezárása ügyében.
A történetről jutott eszembe, hogy szülővárosomban Debrecenben is volt egy hasonló korú cukrászda, ahová sokszor jártam magam is.  (Egy kanyarban volt a régi Csapó utcán ahol akkor még villamos járt és a megállót is csapókanyarnak hívták .)

foto/internet (a szerk.)
A neve Ruzicska cukrászda volt, ahol szintén amolyan békebeli cukrászeszközökkel készítették benne a mesebeli sajtosrudat, mézes-krémest, zserbót, medvetalpat, hatlapost, képviselőfánkot, no és persze a gyermekek szerelmét, a fagyit. Kígyózó sorok álltak még a bejáratnál is, főleg hétvégéken. Aki ide egyszer betette a lábát, azután mind gyakrabban kereste fel. Amint mostani soraim is mutatják, emléke máig ott él bennem- hiszen az épület még most is áll !
Abban az időben még 50 fillér volt egy gombóc fagyi, és bizony nagyon finom volt. Ámde hogy egyet ki ne hagyjak az emlékezésből: az épületben rend honolt, benne minden ragyogott a tisztaságtól.
Már előre bocsánatot kérek, mert nem akarom megbántani Illés bácsit, de legjobb tudomásom szerint a hagyományőrzés sohasem lehet azonos a rendetlenséggel és tisztátalansággal ! 
Ha én cukrász lennék, először is tisztességesen felöltöznék. Csak hófehér köpenyben fogadnám vevőimet, akár tél van, akár nyár. 
Ahogyan nem mellesleg az orvos is így kell fogadja a betegeit a rendelőjében. Mert vannak ugyebár evidenciák. Azzal a kézzel, amivel a pénzt átveszem, nem nyúlok húshoz vagy süteményhez. Nem mentség ez alól az életkor vagy a vagyoni helyzet sem. 
Egyszerűen arról van szó, hogy tetszik, nem tetszik, vannak elemi igények, amelyek kielégítése nem a kortól, nem a pénztől, hanem a kulturáltságtól, a neveltségtől, sokak számára talán csúnya szóval az intelligenciától függ.  
Bizonyára lesznek, akik felháborodnak majd fentebbi soraimon, de egy vigasztal. Csak azok fogják ezt tenni, akiknél, nyersen fogalmazva, fut-szalad minden. Aki megjelenésében igénytelen, bensőjében sem igényes. Ez evidencia, akárki akármit is mondjon.
Tisztelettel K. János"
Köszönjük.
 Barta P.

Eljött az ideje, hogy a Világ megtudja ?

Az "igazság odaát van" ?
Barta P.