Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. május 13., kedd

Fagyosszentek; május 12-13-14.


A néphiedelemben a legenda szerint Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Pongrác kánikulában a subában is megfagyott, Bonifácot pedig halálra csipkedték a szúnyogok. Ezért haragszanak az emberekre és térnek vissza évente, hogy bosszantsák őket és tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, megdermesztik a veteményt, letarolják a földet. 
Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy a rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni ugyanis ha kisüt a nap bő termést hozhat a szőlősgazdáknak. Sokan úgy vélik, ha fagyosszentekkor nincs felhő akkor sok bor lesz.

Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.) a „fagyosszentek” a kertek rémei hírben állnak hiszen az évszázados megfigyelés és tapasztalat szerint a tavaszi meleg időjárás május közepe felé hirtelen hidegre fordulhat ami egyetlen kora-tavaszi növénynek sem kedvez.
Ilyentájt szoktak fellépni a késő tavaszi fagyok, s óriási károkat okoznak a mezőgazdaságnak. A májusi fagykár oka, hogy ilyenkorra a növények sejtnedve felhígul, s ezért a 2-3 fokos fagy is végzetessé válhat. A sejtek között levő járatokban ugyanis megfagy a víz, s a képződő jégkristályok valósággal kiszívják a környező sejtek nedvességét. A jég szétroncsolja a sejtek falát és a növény elpusztul. 
A gyümölcsfák levelei felhólyagosodnak, majd megbarnulva lehullanak. A gabonanövények szára felpuhul, a kalász kifehéredik. 
A zöldségfélék úgy összezsugorodnak, mintha leforrázták volna őket. A fagyra legérzékenyebbek a bab, a paradicsom, az uborka és a tök – ezeket úgy érdemes vetni, hogy a zsenge hajtás csak a fagyosszentek után bújjon ki a földből.
 Barta P.