Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2018. január 2., kedd

Traffipaxos változások 2018-ban !


A 112Press információi szerint Papp Károly országos rendőrfőkapitány utasítására 2018-ban már nagyságrendekkel kevesebb alkalommal vezényelnek rendőröket sebességmérésre az autópályák, autóutak, osztott pályás utak hídjaira, felüljáróira.
Ezeken a helyeken a fix telepítésű sebességmérő berendezések továbbra is működnek, és bár ezeknél tábla is figyelmeztet a sebességmérésre, ennek ellenére rengetegen nem lassítanak eléggé.
Az autóutakról és autópályákról inkább lakott területekre, illetve fokozottan balesetveszélyes, jellemzően kétsávos utakra vezénylik az állományt. 
Ez észszerű döntésnek tűnik, hiszen lényegesen veszélyesebb egy lakott területen belüli 20 százalékos sebességtúllépés, mint egy olyan osztott pályás szakaszon, ahol sem szembejövő forgalom, sem gyalogos forgalom nincs.
Ez azoknak jelentenek rossz hírt, akik szeretnek odalépni a gázpedálra lakott területen belül is !
Az autóvezetők számára viszont ez azt is jelentheti, hogy idővel kevesebbszer találkoznak majd száguldó autóval a városok, falvak utcáin, ami a gyalogosoknak, kerékpárosoknak is jó hír lehet.

 (Érdekes megállapítás -és talán még el is fogadható-, hogy vannak lakott területen belül esztelenül száguldozók, amit igenis büntetni kell, de van egy másik megközelítés is ! 
Ugyanis egy autópályán a 20% sebességtúllépés az már bizony 156 km/órát jelent ami már nem kevés !
 Lakott területen belül viszont ez a 20% még mindig csak 60km /órát jelent ! Ezt a tíz km különbséget már bizony a mai autókban nagyon nehéz érzékelni, hacsak nem állandóan a kilométerórát figyeli a vezető és nem a forgalmat, ami szintén nagyon veszélyes ! 
Ha meg negyvennel cammog akkor is ugyanúgy veszélyezteti a forgalmat, mintha hatvannal menne ! Hogy mi lenne a megoldás ? Ki tudja...
A rend "büszke" őreinek egyébként van még egy "jó" szokása, hogy a lakott terület kezdete táblánál állnak le mérni és ha a gyanútlan autós kissé figyelmetlen és  hatvannal begurul -bár senkit nem veszélyeztet- már össze is jött a harmincezres bírság ! 
Nos erre szokták mondani, hogy pénzlehúzás...ami talán igaz is, mert a tervet teljesíteni kell, "mint a régi szép időkben" !)
Barta P.