Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. február 3., hétfő

Azok a boldog szép napok..

Százegy évvel ezelőtt, 1913-ban adták ki az első magyar nyelvű Büntető törvénykönyvet módosító 1913. évi XXI. törvénycikket a közveszélyes munkakerülésről, közismert nevén a kmkról. A két részből álló törvénykönyv általános része 1950-ig, különös része pedig 1961-ig volt érvényben. Mindez az akkor megalkotott törvény időtállóságát jelzi, bár a közveszélyes munkakerülés elnevezése, megítélése és módja, valamint büntethetősége az évtizedek múlásával sokat változott. (Sajnos.-a szerk.) 
A huszadik században alakultak ki azok a büntetési tételek, melyeknek középpontjában a munkavégzés áll.
(Az 1913:XXI. tc. tehát a közveszélyes munkakerülést nem bűncselekményként, hanem kihágásként (ma: szabálysértés) könyvelte el. Ugyanezen törvény szerint kmknak minősült a tiltott szerencsejátékból való haszonszerzés és a prostitúció is.)

Az 1913-ban kiadott törvénycikk a közveszélyes munkakerülőkkel és a csavargókkal szemben határozott intézkedéseket hozott, bár büntetést csak a közveszélyes munkakerülés vétsége miatt lehetett kiszabni, éspedig vagylagosan, alternatív büntetésként. 
A törvénycikk megfogalmazása szerint „Az a keresetre utalt munkaképes egyén, aki munkakerülésből csavarog vagy egyébként munkakerülő életmódot folytat, kihágás miatt nyolcz naptól két hónapig terjedhető elzárással büntetendő." A visszaesőt nyolc naptól három hónapig terjedő fogházzal büntették. A törvény a közveszélyes munkakerülőkkel és csavargókkal szemben új szankciót is bevezetett, mégpedig a dologház intézményét. 
Ennek egyértelmű célja a munkára nevelés és a rendes életmódhoz szoktatás volt. (Ma már inkább segély adunk a hátrányos helyzetű "rejtett erőforrású" egyedeknek mert ugye nekik eltérő a kultúrájuk!-mármint a munkához !-a szerk.) 
A dologházba utalás (büntetés) időtartama egy évnél rövidebb és öt évnél hosszabb nem lehetett. Mellékbüntetésként továbbra is megmaradt magyar állampolgárok esetében a kitiltás, külföldieknél a kiutasítás. Azt a fiatalkorút, aki az ítélet hozatalakor 18. életévét még nem töltötte be, nem lehetett dologházba utalni
A felügyelő hatóság a dologházba utaltat feltételes szabadságra bocsáthatta, ha legalább egy évet dologházban töltött, „kellő szorgalmat s jó viseletet tanúsított és egyéniségének átalakulása folytán alapos reményt nyújt arra, hogy szabadon bocsátása esetében munkás és rendes életmódot fog folytatni, és ha számára megfelelő munka biztosítva van."
Szerk;Posta S.