Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. május 31., csütörtök

Érdekességek a " Hit Gyülekezet "-ről

A tegnapi hajdúsámsoni képviselő testületi  botrány apropóján kíváncsiságból utána kerestem az interneten hogy  mi is valójában az a szervezet-gyülekezet,egyház- aminek "üzemeltetésre" átadták a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát. Bevallom ledöbbentem !!




"A Hit Gyülekezete több tízezres taglétszámú, pünkösdi-karizmatikus szellemiségű kisegyház. Létezése óta szakadatlanul viták kereszttüzében áll; támadásoknak van kitéve mind a történelmi egyházak, mind számos magánszemély, elsősorban a gyülekezetbe belépett fiatalok szülei részéről. Utóbbiak többnyire szektának tartják a gyülekezetet, amely elszakítja gyermeküket tőlük, s agymosásban részesíti őket." Tovább ITT !

Bartus László újságíró nyolc éven át volt tagja a Hit Gyülekezetének, mi több, a vezetők legbelsőbb köréhez tartozott. Nyolc év után megelégelve az őt ért sérelmeket, kilépett a gyülekezetből, s könyvet írt róla, melyben, úgymond "kipakolt".
Mit tudhatunk meg a könyvből? Egyféle képet kapunk a Hit Gyülekezete ideológiájának, a pünkösdi-karizmatikus felfogásnak főbb elemeiről.
Noha ez a tanulmány nem a Hit Gyülekezetéről szól, Bartus László könyve alapján nyilvánvaló az ideológiák hasonlósága. A közfelfogás számára alighanem megdöbbentőek a pünkösdi-karizmatikus felfogás egyes, rendkívül irracionális és középkoriasan primitív elemei. Ilyen például a démonokba vetett hit: a pünkösdisták számára a démonok ugyanolyan hétköznapi, szinte mindenütt és mindenkor jelen lévő realitások, mint a legtöbb ember számára például a kávéscsészék, a golyóstollak vagy a kézitáskák. Szerintük ezek a démonok határozzák meg az emberek gondolatait és viselkedését.
Hasonlóan meglepő a pünkösdisták kultúraellenessége: Bartus László szerint a megtérőknek el kellett égetniük összes könyvüket (a Biblián kívül) és szét kellett fűrészelniük összes hanglemezüket, hiszen ezekből rossz szellemek áradnak. Tragikomikus a hit által való gyógyulásról alkotott, naiv elképzelésük is: orvoshoz menni szerintük a hitetlenség jele. A kívülálló szemében ijesztőek a "Szentlélekkel való betöltekezés" külső megnyilvánulásai is: a hívők ilyenkor extázisban rángatóznak a padlón, avagy órák hosszáig tartó nevetőgörcsöket kapnak. Ez az élmény egyébként kulcsfontosságú az egész karizmatikus ideológiában: az istenhit ezen az extatikus érzelmi állapoton alapul...
Sokakat meg fog döbbenteni az "imakommandók" tevékenységének leírása is: a gyülekezet órákig, napokig, hetekig tartó imádkozással próbálja céljait elérni; s az ügy érdekében nem riad vissza attól sem, hogy az imákban ellenségeinek mindenféle rosszat, sőt, egyes esetekben halált kívánjon! 
A 21.században ez szinte hihetetlen, [a szerk.] de kérek mindenkit,akit érdekel a téma olvassa el a könyvet, már csak a tisztábban látás reményében is!!
A könyv ITT olvasható !

Közzétette:Barta Péter