Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2018. január 4., csütörtök

 Óriási gond van számítógépekkel !

 foto/internet
A legnagyobb processzorgyártók chipjeiben most felfedezett hibát csak az operációs rendszer átírásával lehetne orvosolni, de még az sem jelent teljes megoldást. Ráadásul a hibajavítás a számítógépek lassulásával jár és nem csak az Intel processzorokat érintik !
Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy az Intelnek története eddigi legnagyobb kihívásával kell majd megküzdenie a következő időszakban. A Register beszámolója szerint ugyanis az Intel által az elmúlt két évtizedben gyártott összes processzor súlyos biztonsági hibát tartalmaz. A biztonsági résnek köszönhetően a hétköznapi programok is képesek arra, hogy hozzáférjenek a számítógép kerneléhez.
A beszámoló szerint mindez azért nagyon súlyos probléma, mert az Intel processzorainak tervezési hibája minden rosszindulatú program számára lehetővé teszi, hogy a kernel védett memóriaterületeit kiolvassa. A kernel magának az operációs rendszernek az alapja, amely a számítógép hardvereinek erőforrását is kezeli, de rajta keresztül az érzékeny adatokhoz, például a jelszavakhoz is hozzá lehet férni.
A problémát tovább súlyosbítja, hogy a hiba kijavítását csak az operációs rendszerek (Windows, Linux, MacOS) újraírásával lehetne megoldani, ami rengeteg időt és energiát emészthet fel – viszont nem nyújt majd 100 százalékos védelmet. 
Ráadásul azoknál a gépeknél, ahol elkészítik a javítást, nagyjából 5-30 százalékos lassulás várható – a mérték függ a konkrét konfigurációtól.
Azt egyelőre nem tudni, a hétköznapi felhasználók által használt gépeken ez mennyire fog érződni, ám az biztos, hogy az ipari felhasználók, például felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégek számára jelentős lehet a változás, ezt pedig áttételesen mi is megérezzük majd.
Az Intel azt közölte, hogy a hiba nem gyártóspecifikus, így az AMD és az ARM által gyártott processzorok jelentős részét is érinti.
Barta P.