Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. április 5., csütörtök

Tar Sándor /Ma lenne 71 éves/


Tar Sándor Hajdúsámsonban született 1941. április 5-én. 

Szegényparaszti családban nőtt fel, gyerekkorától megszállottan olvasott, verseket, történeteket írt. Több tucatnyi elbeszélése, novellája látott napvilágot, de írt regényeket és szociográfiai munkákat is. Elbeszélései a perifériára szorult emberek sorsát örökítik meg, akiket maga alá gyűrt a kilátástalanság és a nyomor. A rendszerváltozás vesztesei ők: munkanélküliek, kiszolgáltatottak, betegek. Figurái többnyire egyszerű, tanulatlan emberek, ám gyakran ábrázol magasabb végzettséggel rendelkezőket is, akiket a valóság végül rádöbbent erőfeszítéseik haszontalanságára.
Írói munkáját több díjjal is elismerték, többek közt József Attila-díjjal (1997) és Márai Sándor-díjjal (1998). Művei francia, finn és német kiadóknál is megjelentek.


2003 Május a könyvnapon:"Önmagamról" /részlet/

"– Az egyik napom úgy telik,mint a másik, monoton hétköznapok váltják egymást ünnepnapokon is. Ezeket a mindennapi házi teendők, a túlélés, a létfenntartás prózai rituáléi töltik ki, a körülményektől függően emellett igyekszem sokat olvasni, írni,emberek közé járni. A munkanélküliséget meg lehet szokni, el lehet viselni,megélni viszont belőle nem lehet. És ami több: érzelmileg feldolgozni képtelenség.A hangulatom ezáltal változó,egy magára hagyott ember kisebb-nagyobb öröme,bánata kirívó események nélkül.Az egészségi állapotomra az orvosok már rég kitaláltak egy mindent elfedő meghatározást: a kornak megfelelő.
Hogy aztán ez az életkort vagy azt a történelmi időszakot jelenti-e, melyben élek, élünk, esetleg mindkettőt,ki-ki döntse el magában."