Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. december 3., csütörtök

A "demokrácia" újabb vívmánya !

Januártól nem lehet kérni vagyonosodási vizsgálatot!
A kormány irányítása alá kerül az adóhatóság, amelyet eddig csak felügyelt a nemzetgazdasági miniszter. 
A kormánytöbbség fél nap alatt átverte a parlamenten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáról szóló kormányzati előterjesztést. Január elsejétől a NAV első embere nem szakember lesz, hanem politikus. 
Az adócsalóknak 2016-tól kevesebb izgulnivalójuk lesz, a kormánypártok a vagyonosodási vizsgálatok korlátozását is megszavazták. 

Hírtv forrás
 „A vagyonosodási vizsgálat mint olyan nem fog megszűnni. A becslési eljárásnak az alkalmazása fog szűkülni.
Az a célja, hogy az ártatlan adózókat, az átlagadózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ne vegzálja” – fogalmazott Tállai András.
 Januártól az ellenzéki politikusok hiába fordulnak az adóhatósághoz vagyonosodási vizsgálatért. Ilyen eljárást a NAV akkor indíthat egy magánszemély ellen, ha vagy saját maga kezdeményezi, vagy a rendőrség már nyomoz az ügyében vagyon elleni bűncselekmény gyanújával.-Olvasható a hirtv.hu oldalán.

 És ha elgondolkozunk a dolgokon...
( Talán minden adózáshoz kicsit is értő szakember tudja, hogy a cikkben leírtakon kívül azért is kívánatos volt a kormánypártok részéről a módosítás megszavazása, mert januártól olyanok ellen sem indulhat vagyonosodási vizsgálat, akik a földárveréseken részt vesznek, és több százmillió forintért vásárolnak állami földet.
 Sokszor szaladgálnak árverezők 100-150 millió forintnyi készpénzzel, vagy még többel, és senki nem tudja ezeknek az eredetét. Nyílt titok az is, hogy az így tulajdont szerzőket akarja a kormány megvédeni a vagyonosodási vizsgálattól, mert így ezeknek a pénzeknek az eredete sem lesz vizsgálható 2016-tól. 
A vagyonosodási vizsgálat lényege éppen a becslési eljárás volt, azaz az adóhatóság megbecsülte, hogy a vizsgált személy a megélhetésén felül a vásárolt vagyontárgyakat milyen forrásból vásárolta. Ez most megszűnik, mivel ha az adóhatóság nem tud erre vonatkozóan bizonyítékokat beszerezni, önmagában egy bizonyítékokkal alá nem támasztott közérdekű bejelentés nem adhat a becslésre alapot, így eljárás sem indítható.)
Szerk;Posta S.