Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. május 6., péntek

A Microsoft "megszívatta " az ASUS alaplapot használókat !

Az elmúlt napok során furcsa hibajelenséget tapasztalhattak mindazok, akik ASUS alaplappal szerelt konfiguráción futtatnak Windows 7 SP1 operációs rendszert. Történt ugyanis, hogy a Microsoft nemrégiben megváltoztatta egy Windows 7-es frissítés besorolását, így az "opcionális" helyett "ajánlottá" vált, vagyis alapértelmezett frissítési beállítások esetén automatikusan települ az adott rendszerre. 

A szóban forgó frissítés, ami eredetileg a Bit Locker funkció korábbi hibáját javítja, a KB3111977 jelölést viseli, telepítése során pedig különböző fájlokat módosít, így rendszer-újraindítást követően a Secure Boot illetéktelenül végrehajtott módosításokra hivatkozva nem hajlandó engedélyezni a boot folyamatot a modern ASUS alaplapokon. (Ügyes, mondaná Khón bácsi.)

A Windows 7 alapvetően nem rendelkezik Secure Boot támogatással, hiszen ez a funkció a Windows 8 megjelenésével vált elérhetővé, célja pedig az UEFI alapú rendszerek biztonságának növelése egy extra védelmi réteggel. 
A problémát az okozza, hogy az ASUS egyes alaplapjain alapértelmezett módon aktív a Secure Boot funkció, amit a vállalat azzal magyaráz, hogy így próbál gondoskodni az ASUS alaplappal szerelt rendszerek malware támadásokkal szembeni védelméről. 
Windows 8-tól felfelé ezzel a gyakorlattal nincs is semmi baj, sőt, egyenesen üdvözlendő. A Windows 7 alapú rendszer viszont a fentebb említett frissítés telepítése után nem indul el többet, ugyanis a Secure Boot szolgáltatás engedély nélküli változtatásokat észlel, ezért megakadályozza a rendszer elindulását – legalábbis az adott meghajtó esetében.
A hibajelenségről az ASUS természetesen tud, és ad is rá megoldást, de a beállításhoz be kell lépni az alaplap biosába, ami azért egy kis szakértelmet  igényel...Ha valaki így járt, jobb ha egy hozzáértő segítségét kéri !






A trükk mindössze annyi, hogy ki kell kapcsolni a Secure Boot funkciót, majd ismét használhatóvá válik az operációs rendszer. Ezt – a fenti probléma ismeretében – már a Windows 7 telepítése előtt is érdemes lehet megtenni. A hibaelhárítással kapcsolatban bővebb információ itt található.




Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.